Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Selim Öztürk

Vicdani Sorumluluğunuz Var

Muğla İli, Menteşe İlçesi, Denizova Mahallesi, 130 ada, 21 parsel…

Nedir buranın hikayesi?

2014 yılında 6360 sayılı Kanun ile Muğla Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne dönüştürülmüş ve Denizova Köyü de diğer tüm köyler gibi mahalle statüsüne dönüşmüştür. Denizova Köyü Muhtarlığı’na ait olan 130 ada, 9 numaralı 178.593,91 m2 büyüklüğündeki parselin de mülkiyeti  Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiştir. Bu parsel, “Tarım arazisi” vasfında.

Hatırlarım çocukluğumda, köylü bu parselin kendisine yetecek kadarını Köy Muhtarlığı’ndan cüzi miktara kiralar ve ekerdi. Burada yetişen buğdayın boyu insan boyunu aşar ve çevre köylerin de dilindeydi. Öncesinde Köy Muhtarlığı’na yani köylünün kendisine ait olan bu arazinin içerisinde benim de gölgesinde oturduğum 150 adet palamut ağacı, suyundan benim de içtiğim 2 su kuyusu var.

10.06.2021 tarihinde 25 farklı kurumdan görüş alınarak, bu parselin 96.832,95 m2’sine “Enerji Üretim Alanı (Güneş Enerji Santrali)” yapılmasına “Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu”nu geldiği şekli ile kabulüne OYBİRLİĞİ ile Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi karar vermiştir. 2022 yılında  Güneş Enerji Santrali yapılacağı, içerisinde 150 adet palamut ağacı bulunan parsel bütününden ayrılmış 130 ada 21 parsel olarak numaralanmıştır. Belediye ekipleri keşif çalışmasına bölgeye gidince köylüler ile karşılaşır ve köylüler, ağaçların ne olacağını sorar. Belediye yetkilileri “Kesileceği kesilecek, kalacağı kalacak” diye üst perdeden bir cevap verirler.

Köylülerden birisi, 10.08.2022 tarihinde  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği  İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile ağaçların “Anıt Ağaç” statüsüne alınması talebi ile başvurur.

13.10.2022 tarihinde ise Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, 130 ada, 21 parsel numaralı 96.832,95 m2 yüz ölçümlü “Arsa” vasıflı taşınmazın Enerji Üretim Alanı ( Güneş Enerji Santrali) olarak Genel Müdürlük hizmetlerinde kullanılmak üzere Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz mülkiyet devrinin yapılmasına Adalet ve Kalkınma Partisi Grubundan Eray Çiçek’in Ret oyuna karşılık OYÇOKLUĞU ile karar verdi. (Eray Çiçek araziye GES yapılmasına EVET oyu verip, arazinin MUSKİ’ye devrine neden RET oyu verdi acaba?)  Hemen ardından MUSKİ, Güneş Enerji Santrali yapım işini ihaleye çıktı.

Vatandaşın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne verdiği dilekçe işleme alınmasıyla Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Teknik Personeli hemen inceleme yapıyor. 11.11.2022 tarihinde Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na göndermek üzere ağaçların ölçümlerini yapıp anıt ağaç ile ilgili rapor düzenliyor. Rapor düzenlenirken MUSKİ Güneş Enerji Santrali yapım işi ihalesini geri çekiyor. 27.12.2022 tarihinde Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge  Komisyonu toplanıyor ve “inceleme raporunda yaşların hesaplanma yöntemine ilişkin bilgi verilmediği anlaşılmıştır. Söz konusu ağaçların yaşlarının bahse konu ilke kararının ilgili maddesi doğrultusunda artım kalemi ile tespit edilip edilmediği hakkında Komisyonumuza bilgi verilmesi, artım kalemi ile tespit edilmediyse bahse konu ilke kararının ilgili maddesi doğrultusunda yapılacak yaş tespiti sonrasında talebin değerlendirilmesine karar verildi.” kararı çıkıyor.

Süreç hala devam ediyor.

Evet Efendiler kitabın ortasından konuşacak olursak;

Bu kararı verirken bölge insanından yani toprakların gerçek sahiplerinden görüş aldınız mı? 25 farklı Kurumun kaçı alanlarıyla ilgili yerinde inceleme yaparak görüş bildirdi? “Kesileceği kesilecek, kalacağı kalacak” derken bir Palamut Meşesinin kaç yılda yetiştiğinden haberiniz var mı? O topraklarda ter akıtarak kaç kuşak yetişti biliyor musunuz?

Ve son olarak naçizane tavsiyem;

Yapacağınız Güneş Enerji Santralini buraya ya da buraya benzer bir araziye yapmayın! Uygun araziye yaparken de ucuza kaçmayın. Çünkü her güneş paneli insan ve çevre dostu değil. Kadmiyum terülid ve kurşun içeren güneş panelleri böbrek ve kemiklerde hasar ve kanser yapabiliyor. Kurulacak olan panellerin bakım, onarım, kaza, kuvvetli yağış (dolu) hasarı, yangın, ileride panellerin sökümü sırasında ve çöpe atılmasında bunlardaki zehirli ağır metallerin toprak ve sulara karışmaması, doğanın zehirli kimyasallarla  kirletilmemesi ve insanların etkilenmemesi için yıkama ve filtreleme dahil olmak üzere başlangıçta çeşitli önlemler alın ve planlama yapın.

Çünkü idari sorumluluklarınızdan önce vicdani sorumluluğunuz var!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER