Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kule Reklam - Çiftlik
Kule Reklam - Çiftlik

Muğla’da Ormanlara Giriş 31 Ekim’e Kadar Yasaklandı

Muğla Valiliği, 1 Haziran – 31 Ekim 2025 tarihleri arasında orman yangınlarını önlemek amacıyla 50 maddelik sıkı bir yasaklar listesi yayımladı. Ormanlara girişler izne tabi olacak, ateş yakmak, piknik yapmak, anız yakmak kesinlikle yasak.

Muğla Valiliği, 1 Haziran – 31 Ekim 2025 tarihleri arasında

Muğla Valiliği, 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında orman yangınlarını önlemek amacıyla 50 maddelik genel emir yayımladı. Yasak, il genelindeki yüzlerce ormanlık alanı kapsıyor. Kurallara uymayanlara adli ve idari işlem uygulanacak.

Yol Kenarında Piknik ve Mola Yasak

Ormanlık alanların çevresinde ve içinden geçen yollarda mola vermek ve piknik yapmak da yasaklandı. Vatandaşlar yalnızca tescilli piknik alanlarında, ateşsiz olarak piknik yapabilecek. Bu alanlardaki işletmeler ise yangınlara karşı uyarılarda bulunmak ve denetim yapmakla yükümlü olacak.

Orman Kenarına Çöp, Cam, Atık Bırakmak Yasak

Orman içi ve kenarında; cam, plastik, inşaat atıkları gibi yanıcı veya parlayıcı maddelerin bırakılması yasaklandı. Tüm vatandaşlardan çevre temizliğine dikkat etmeleri istendi.

İnşaat ve Tadilatta Yangın Tüpü Zorunluluğu

Orman içi ve kenarında faaliyet gösteren inşaat ve tadilat firmaları, kaynak işlemleri sırasında en az 2 adet 12 kg yangın tüpü bulundurmak zorunda olacak.

Anız ve Bahçe Atığı Yakmak Yasak

Tüm mahallelerde, orman içi ya da kenarında olsun olmasın; anız, dal, ot ve bahçe atığı yakmak kesin olarak yasaklandı. Hasat makineleriyle çalışan araçlarda en az 2 tonluk su tankeri ve 2 yangın tüpü bulunması zorunlu hale getirildi.

Sanayi ve Tesisler Önlem Alacak

Orman civarında faaliyet gösteren sanayi tesisleri ve işletmeler, yangına karşı söndürme ekiplerini kurmak ve koruma bandı oluşturmakla yükümlü. Denetimler ilgili kamu kurumlarınca yapılacak.

Enerji Hatlarında Güvenlik Zorunluluğu

ADM Elektrik ve TEİAŞ gibi enerji sağlayıcı kurumlar, ormanlık alanlardan geçen enerji hatlarında bakım yaparak yangın riskine karşı önlem alacak. Gerekirse hattaki enerji kesilecek.

Çöp Alanlarına Koruma Bandı

Belediyeler, orman kenarındaki çöp toplama ve depolama alanları ile orman arasında koruma bandı oluşturacak ve yangına müdahale için iş makinelerini hazır tutacak.

Denetimler Artırılacak

Orman İdaresi, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik ve Zabıta ekipleri koordineli olarak devriye sistemini aktif şekilde uygulayacak. Gerektiğinde tüm kamu personeli devreye alınabilecek.

Havai Fişek, Dilek Balonu Yasak

Orman içi ve kenarındaki düğün, piknik ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu ve benzeri patlayıcı maddelerin kullanılması kesinlikle yasaklandı.

Sürek Avına Sıkı Denetim

Ormanlık alanlarda sürek avı yapılamayacak. İhtiyaç olması halinde, sadece Mülki Amir izniyle ve ilgili orman işletmesinin bilgisi dahilinde av düzenlenebilecek.

Marinalarda İzinsiz Bağlama Yasak

Orman sahilinde yer alan limanlarda izinsiz tekne bağlama işlemlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlıkları müdahale edecek.

Ormanlara Giriş Sadece İzinle

Muğla il sınırları içindeki ormanlık alanlara, yetkili makamlar dışında hiç kimse izin almadan giremeyecek. İlçesi ve mahalleleri belirtilen ormanlık sahalarda vatandaşların izinsiz bulunması yasaklandı.

Muğla Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 2025 yılı yangın sezonu süresince 50 ayrı ormanlık alana girişlerin yasaklandığını duyurdu. Muğla’nın Menteşe, Ula, Marmaris, Köyceğiz, Datça, Milas, Bodrum ve Yatağan ilçelerinde yer alan ormanlık bölgeler bu yasak kapsamına alındı. Yasak getirilen bazı önemli bölgeler şunlar:

Gökova-Akbük Ormanları (Menteşe-Ula)

Ula-Gökova-Ataköy-Karabörtlen-Sarayyanı Ormanları
Marmaris İçmeler, Turunç, Selimiye, Bayır, Çiftlik Ormanları

Datça Reşadiye Yarımadası ve Karadağ Ormanları

Mazı-Kızılağaç ve Göltürkbükü Ormanları (Bodrum)

Güvercinlik, Ilbıra, Labranda Ormanları (Milas-Bodrum hattı)

Milas-Kayadere-Ören, Dağpınar-Çırpı-Bağyaka Ormanları

Kafaca, Paşapınarı, Dağdibi, Çiftlik Ormanları (Menteşe)

Yangın İhbarları 112’ye

Yangın gören vatandaşların derhal 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi istendi.

Bu haber 100 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menteşe Belediyesi’nin vatandaş talebiyle kurduğu tente, Vakıflar Bölge Müdürlüğü talimatıyla
Sıradaki Haber Kurşunlu Camii’ne Yeniden Tente: Bu Kez Vakıflar Kurdu