Hasta olduğumuzda pek çok kişinin aklına en son gelen şey şüphesiz ne
yiyeceğidir. Ancak iyileşme sürecinde beslenmemize daha fazla özen
göstermeliyiz. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığına iyi gelen besinler
nelerdir?
Küçükken hasta olduğunuzda bakım verenleriniz sizi iyileştirmek için neler yaparlardı? Büyüdükçe unutmaya başladığımız bazı aile gelenekleri ve yöresel şifa yöntemleri uzmanlara göre hala hastayken kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı oluyor.
1. Çorba
Makro ve mikro besinleri dengeli ve yeterli şekilde içeren çorbalar, iyileşme sürecinde hala en etkili besin desteğini oluşturuyor. Fasulye veya tavuk gibi sağlıklı proteinler; pirinç, erişte, patates gibi karbonhidratlar; tereyağı, zeytinyağı gibi yağlar veya etler, çeşitli sebzeler ve şifalı baharatlar ile yapılan bir çorba bol miktarda vitamin ve mineral de içeriyor. Su ihtiyacını karşılayan, doyurucu, besleyici ve kolaylıkla tüketilebilen çorbalar yapılan araştırmalara göre öksürük ve boğaz ağrısını geçirmede de etkili oluyor.
Özellikle tavuk suyu ile yapılan çorbalar bedendeki immün hücrelerinin aktivasyonunu tetikleyerek bedensel enflamasyonun düşürülmesine, semptomların hafiflemesine katkıda bulunuyor. Uzmanlar tavuk suyuna yapılan çorbanın bu “iyileştirici” etkilerini yüzyıllardır süregelen kültürel geleneklerimize de bağlıyor. Tavuk suyuna çorba içmek hasta kişiye duygusal ve sosyal bir destek hissi de sağlayarak iyileşmeyi destekliyor.
Çorbalara konulacak en iyi sebze ve baharat seçenekleri içerdikleri yüksek antioksidan ve flavonoid miktarı ile aşağıdaki gibi sıralanıyor:
Havuç: A vitamini açısından zengin.
Biber: Nefes yollarını açmaya yardımcı kapsaisin açısından zengin.
Ispanak: C ve E vitamini açısından zengin.
Limon: C vitamini ve folat açısından zengin.
Sarımsak: Bağışıklık desteği sağlıyor.
Zencefil: Antienflamatuar özelliklere sahip.
Zerdeçal: Antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip. Bu faydalarının ortaya çıkması için mutlaka karabiber ve sağlıklı bir yağ kaynağı ile beraber tüketilmesi gerekiyor.
2. Sıcak içecekler
Çorba gibi bitki çayları, ilik suyu gibi sıcak içecekler hatta sıcak su bile yudumlamak burun yolundaki mukoza tabakasının yumuşamasına, nefes yolunun açılmasına katkıda bulunuyor. Hastayken yeterince sıvı almak tıkanıklıkların açılmasını ve salgı yollarının rahatlamasını kolaylaştırıyor.
Özellikle ilik suyu onarıcı özelliği sayesinde yüzyıllardır hastalıklara karşı kullanılıyor. Araştırmalar ilik suyunun burun ve boğaz yollarını açmaya ve üst solunum yolları enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
3. Bal
Yapılan araştırmalara göre bal tüketmek özellikle çocukların gece boyu daha az ve daha düşük şiddette öksürmelerini sağlıyor. Hatta balın bu faydası öksürük şuruplarına kıyasla daha etkili bile olabiliyor! Yetişkinlerdeki etkisi üzerinde daha az araştırma yapılmış olsa da balın antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklerinin grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülüyor. Sadece 1 kaşık bal yemek veya balı sıcak suya karıştırarak içmek yeterli geliyor.