Geçtiğimiz günlerde sanatçı Volkan Konak’ın sahnede kalp krizi geçirip, hayata veda etmesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bayram Çivilibal’ı harekete geçirdi. Almanya’da uzun yıllar acil tıp ve kardiyoloji alanlarında görev yapan ve erken emeklilikle İzmir’e yerleşen Dr. Çivilibal, ani kalp ölümünün nedenleri, risk faktörleri ve hayati önem taşıyan ilk yardım uygulamaları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Dr. Çivilibal, ani bayılmanın (senkop) stres, uzun süre ayakta kalma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritim bozuklukları, yapısal kalp hastalıkları, beyin sorunları veya kan şekeri düşüklüğü gibi çeşitli nedenleri olabileceğini belirtiyor. Ani kalp ölümünün ise genellikle kalp krizi, ölümcül ritim bozuklukları, genetik kalp hastalıkları (Hipertrofik Kardiyomiyopati, Brugada ve Uzun QT Sendromları) veya aort yırtılması sonucu meydana geldiğini vurguluyor.
Risk Faktörlerine Dikkat!
Ailede ani ölüm öyküsü, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı, hipertansiyon ve diyabet, yoğun stres, ağır egzersiz, doping maddeleri ve uyarıcı ilaçlar ani kalp ölümü riskini artıran önemli faktörler arasında sıralanıyor.
Kalabalık Ortamlarda Acil Müdahale Ekipleri Şart
Almanya’daki deneyimlerinden örnekler veren Dr. Çivilibal, kalabalık etkinliklerde acil durumlara anında müdahale edebilecek özel sağlık ekiplerinin görevlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtiyor. Büyük oteller ve konser alanları gibi yerlerde bu tür ekiplerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savunuyor.
Hayat Kurtaran İlk Yardım: Kalp Masajı
Ani bir bayılma durumunda yapılması gerekenleri adım adım anlatan Dr. Çivilibal, yanıt vermeyen ve nabzı alınamayan kişilere derhal kalp masajına başlanması ve 112’nin aranması gerektiğini vurguluyor. Kalp masajının dakikada 100-120 bası olacak şekilde göğsün ortasına baskı uygulanarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor.
35 Yaş Üzeri Herkese Kardiyolojik Kontrol Önerisi
Dr. Çivilibal, ileri yaşlarda sağlık sorunları yaşamamak için 35 yaşını geçen herkesin temel kan tahlilleri (kolesterol, kan şekeri, tiroid), tansiyon ve kilo kontrolünü düzenli olarak yaptırması gerektiğini öneriyor. Anormallik tespit edilmesi durumunda ise güvendikleri bir kardiyolog ve beslenme uzmanına başvurmanın önemini vurguluyor. Kardiyolojik muayenede EKG, tansiyon ölçümü, kalp ekokardiyografisi ve şah damarı Doppler ultrasonunun yapılmasının önemine dikkat çekiyor.