Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Deprem Riski En Düşük 23 İl Açıklandı!

AFAD’ın yayımladığı 2025 Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre aktif fay hatlarından uzak 23 şehir düşük risk grubunda yer aldı.

AFAD’ın yayımladığı 2025 Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre aktif fay

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’nin 2025 yılına ait güncellenmiş Deprem Tehlike Haritası’nı yayımladı. Haritada, aktif fay hatlarından uzak ve sismik hareketliliği düşük 23 şehir, deprem riski açısından en güvenli iller arasında gösterildi.

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatlarının kesiştiği bir bölgede yer aldığı için sık sık büyük depremlerle karşı karşıya kalıyor. 1939 Erzincan, 1999 Gölcük ve Düzce depremleri ile 6 Şubat 2023’te 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler, binlerce yurttaşın hayatını kaybetmesine neden oldu.

AFAD’ın son haritasında deprem riski en düşük olarak sınıflandırılan iller şu şekilde sıralandı: Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Mardin, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Yozgat ve Zonguldak.

Riskin düşük olmasının nedenleri

Fay hatlarından uzaklık:

Söz konusu şehirlerin, Türkiye’nin ana fay hatlarına olan uzaklıkları, deprem olasılığını ve şiddetini azaltan temel unsurlar arasında yer alıyor.

Zemin yapısı:

İç Anadolu’daki Aksaray, Karaman ve Niğde gibi şehirlerde, zemin genellikle sağlam kayalık yapılarla çevrili. Bu yapı, deprem dalgalarının yayılımını sınırlayabiliyor.

Sismik aktivitenin azlığı:

AFAD’ın verilerine göre bu iller genellikle dördüncü ve beşinci derece deprem bölgelerinde bulunuyor. Bu bölgelerde tarihsel olarak büyük ve yıkıcı depremler oldukça seyrek.

Coğrafi konum:

Karadeniz Bölgesi’ndeki Sinop, Giresun, Trabzon ve Artvin gibi şehirlerin yanı sıra Antalya ve Mardin’in bazı kesimleri, aktif tektonik hareketlerin dışında kalan alanlarda yer alıyor.

AFAD yetkilileri, deprem riskinin düşük olduğu bölgelerde bile yapı güvenliğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diyarbakır'da yaşayan 32 yaşındaki ev hanımı Z.Y., geçen yıl sosyal
Sıradaki Haber Sosyal medyada öpücük ve kalp emojileri taciz sayıldı