Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Header reklam

BÜYÜKŞEHİR “DSİ’NİN”, DSİ DE “BÜYÜKŞEHİR’İN SORUMLULUĞU” DEDİ, ÇÖKEN DUVARI KİM YAPACAK?

Muğla’nın Menteşe İlçesi Paşapınarı

Muğla’nın Menteşe İlçesi Paşapınarı Mahallesi’nde bir dereyi çevreleyen istinat duvarı çöktü Muhtar Mehmet Öztürk’ten duvarın çökmesine isyan şeklinde açıklama gelirken, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü duvar yapım işi için karşı karşıya geldi. Büyükşehir Belediyesi çöken duvarın yapım sorumluluğunun DSİ’de, DSİ ise Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu ileri sürdü.

Muğla’nın Menteşe İlçesi Paşapınarı Mahallesi’nde İl Özel İdaresi zamanında yapılan bir dereyi çevreleyen istinat duvarı, geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle çöktü.

Çöken ve tehlikeye yol açan duvarın yapılmasını isteyen Paşapınarı Muhtarı Mehmet Öztürk, 7 Şubat 2022 tarihinde Menteşe Kaymakamlığı’na yazdığı yazı da, “Doğal afetle sonuçlanan yağmurlar sonrası istinat duvarlarında göçmeler meydana gelmiştir. Can ve mal güvenliği açısından gerekli tespit ve çözümü hususunda gereğini önemle arz ederim” ifadelerini kullandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden 7 Mart 2022’de; DSİ Genel Müdürlüğü, Menteşe Kaymakamlığı ve Muhtar Öztürk’e gönderilen yazı da duvar yapım işinin DSİ tarafından dere ıslahı projesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü 213. Şube Müdürlüğü’nden Muhtar Öztürk’e 11 Mart 2022’de gönderilen yazı da ise duvar yapım işinin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı veya Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiği söylendi. Gönderilen yazı da şu ifadeler kullanıldı:

“Söz konusu ıslah çalışması işi kapsamında yaklaşık 2 km’lik bir güzergahı kapsayan ve ‘Muğla Menteşe Paşapınarı Mahallesi Yandereleri Islahı 1. Kısım’ işi 2022 yılı yatırım programına teklif edilmiştir. Ancak yapılan arazi incelemesinde de konuşulduğu üzere duvara ait enkazın Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı veya Su ve Kanalizasyon idaresi Genel Müdürlüğü tarafından sahadan uzaklaştırılması ve yıkılan duvarın ulaşım yolu korunması ve yol genişletilmesi amacıyla yapıldığından ilgili belediyesince yapılması gerekmektedir.”

Paşapınarı Muhtarı Mehmet Öztürk, duvarın çöktüğü yerde Yenigün Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada konuya ilişkin şunları söyledi:

“Bu duvar 2014’ten önce İl Özel idaresi zamanında yolu korumak amacıyla yapılmıştır. 2014’ten sonra bazı yollar Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş olup bazı yollarda ilçe belediyesine geçmiştir. Şuan da bu yol bu Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Geçtiğimiz Şubat ayında meydana gelen doğal afet nedeniyle bu duvar tamamen göçtü, duvar kenarları yıkıldı. Duvarlar tehlike arz ediyor. Bu yoldan sürekli yayalar ve araçlar geçmekte. Burası tehlikeli bir yol. Yetkili kişi ve kişileri bir an önce mahallemizdeki bu sorunu çözmeye davet ediyorum. Aynı zamanda deremiz de tehlikeye yol açıyor.

“BELLİ BİR NOKTADA ÇALIŞMA YAPILMADI”

Doğal Afet meydana gelince 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradığımızda ilgili kurumlar tarafından gerek Devlet Su İşleri gerekse Büyükşehir personelleri geldiği zaman, buraya bir koruma şeridi yaptılar. Bu koruma şeridi de bizi şuan idare etmiyor. Burada gelen DSİ Bölge Müdürümüz ve Muğla Büyükşehir Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü personeli kendi aralarında çalışma yaparak bu işin bir an önce hızlı olmasını beyan ettiler. Şu ana kadar belli bir noktada çalışma olmadı.

“SIKINTILARIMIZ BÜYÜK”

Bu yüzden de tehlike sürekli artıyor. Bu yerin bir an önce her kime aitse çözülmesi ulaştırılmasını değerli yetkililerimden bunu bekliyoruz. Halkım ve çocuklarımız endişeli. Sıkıntılarımız büyük.”

MAHALLE SAKİNİ YILDIZ: “BİR AN ÖNCE ÇÖZÜME KAVUŞTURULSUN”

“Yetkilere sesleniyorum ne olacaksa olsun artık” diyen 68 yaşındaki mahalle sakini Osman Yıldız, “ Kışa kalırsa burası biz bu evleri terk edelim. Yetkiler gelip baktılar ama bir daha ne gelen ne giden var. Bakıp gitmekle olmuyor ki. Mart’ta baktılar, Nisan Mayıs geldi, daha bir şey yok. Sonuç ne olacak? Belli değil” dedi.

Yıldız, şöyle konuştu: “Su kesildi, ‘Hemen yaparız’ dediler. Geçen gün yağan yağmurda su biraz daha geldi. Şimdi 5 ay sonra bir doğal afet olacak hepsini alıp götürecek. O zaman biz ne yapacağız burada? Benim sorunum ne olacak? Maalesef ne gelen ne giden var. Biz buranın bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.”

“ÇAMUR ÜZERİNE BETON DÖKTÜLER, TEMELSİZ DOLDURDULAR”

Mahalle sakinlerinden 56 yaşındaki Erdoğan Ülkü ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“Burasının yapılışı zaten başından hatalıydı. Çamur üzerine beton döktüler, temelsiz doldurdular. İlk çay da bunun altını oydu. Buranın göçeceği zaten önceden belliydi. Nitekim göçtü. Burayı yapan kişilerin yeniden yapması lazım. Devlet değil de o kişilerin yapması lazım. Bir çocuk düşse buradan ölür. Yetkili biri geldiği zaman bana, ‘Güzel olmuş mu?’ diye sordu. ‘Bu yolun genişletilmesinden biz yararlanabilir miyiz?’ dedim. ‘Hayır’ dedi. ‘Ne gerek vardı o zaman çayı daralmanıza?’ dedim. Gereken kişilerin ya ceza alması ya da burayı yapması lazım.”

Haber :Esma Turan