Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Header reklam

Buğday krizi yaşanabilir

  Sadece Türkiye’nin değil

 

Sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın birinci gündemi olan Rusya-Ukrayna arasında savaş bize bir kez daha gösterdiki dışa bağımlı olursan, başka bir ülke öksürse sen grip olursun!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkileri enerjiyle sınırlı kalmayacak. Tarım alanında da kriz yaşanacak. Rusya, Ukrayna ile birlikte dünya buğdayının yaklaşık dörtte birini üretiyor ve milyarlarca insanın ekmek, makarna ve paketlenmiş gıdalar şeklinde beslenmesini sağlıyor. İki ülke aynı zamanda arpa, ay çiçek yağı ve mısırın da en önemli önemli küresel tedarikçileri arasında.Uzmanlar, bu iki ülkeden sevkiyatların durmasıyla zaten yüksek olan tahıl fiyatlarının yüzde 30 civarında daha yükseleceğini tahmin ediyor.

Peki önümüzdeki aylarda yaşanabilecek buğday dolayısıyla un ve ekmek krizine iktidar hazır mı? Sanmıyorum. Yanlış tarım politikaları yüzünden buğday ithal etmek zorunda bırakılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 verilerine göre, Türkiye’nin toplam buğday ve buğday ürünleri ithalatında Rusya’nın payı yüzde 66, Ukrayna’nın payı ise yüzde 18,5 düzeyinde gerçekleşti. (Ülkemizin 2021 toplam buğday ithalatı 6,7 milyon ton)

Son iki gün içinde uluslararası piyasalarda buğday fiyatları %5 civarında artış gösterdi. Bu durum buğday ithalatına ödeyeceğimiz bedeli artıracağı gibi, buğday arzında sıkıntı yaratabilecek ve ekmek fiyatlarını artıracaktır. Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemizin hasat zamanına kadar yeterli buğday stoku bulunduğunu açıklamış ise de 2 Mart 2022 tarihinde 435 bin ton ekmeklik buğday ithalatı için ihaleye çıkmış olması açıklamanın inandırıcılığını zayıflatmıştır.

Sen daha 15-20 yıl öncesine kadar kendi kendine yetebilen 7 tarım ülkesinden birisiyken, bırakın tarım ürünlerini buğdayı bile ithal eder vaziyete düş. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Senin tahıl ambarı toprakların boş kalsın, git buğdayı Ukrayna’dan, Rusya’dan, mercimeği Kanada’dan al!

Unutmayın her şeyi idare edebilirsin. Ama tarım yoksa, gıda yok. Gıda yoksa açlık var. Açlık varsa da her şey var..!

Yineliyorum; Türkiye derhal bu saçma sapan tarım ve su politikalarından uzaklaşıp derhal milli bir tarım ve su politikası oluşturmalı ve hayata geçirmelidir.