Bir yıldır görev yapmakta olan Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Yakup Kütük, insana hizmet ettiklerini vurgulayarak, çalışmalarında geleceğe yatırım yapacaklarını belirtti. Kütük, “Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olarak hep dezavantajlı gruplarla çalışıyoruz. Çocuk, kadın, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerimiz, sosyal yardıma ihtiyacı olan gruplarlayız. Hassas, özel ve başladığımda; Muğla İl Müdürlüğü olarak bazı sıkıntıların ve yapılması gerekenlerin olduğunu gördüm. İlk başta çocuklar için çalışmaya başladık. Muğla’da 12 kişilik İlk Kabul Birimimiz vardı ama ziyarete gittiğimde 38 çocuk vardı. Kapasitesinin iki, üç katı çocuk vardı. Hemen çözülmesi için çalışmalarımıza başladık. Birimimizi Ortaköy Mahallesi’ne taşıdık. Kapasitemizde arttı. Genişledi ve güzelleşti.”
“Daha güçlü daha konforlu ve depreme dayanıklı binaya taşındık”
Muğla’da bina eksikliğinin olduğunu belirten Kütük, “Muğla, kurum ve kuruluşların bina stoğu anlamında çok zayıf. Hangi binaya baksanız ya deprem riskli, ya güçlendirmeye ihtiyacı var ya da bina bulamıyorsunuz. Kışla’daki huzurevine ziyarete gittiğimde, binanın yapılan analizi çürük çıkmış, yıkım kararı alınmış ama taşınamamış. 2019’dan 2024’e kadar yıkım kararı olan binada biz yaşlı bakmışız. Bu da bizim ayıbımız. Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerinde olmasına rağmen Ortaköy’deki binanın kiralanmasında bize yardımcı oldu ve binaya yaşlılarımızı taşıdık. Daha güçlü daha konforlu ve depreme dayanıklı binaya taşındık. Şehirden uzak ama en azından depreme dayanıklı. Burası yıllardır atıl durumdaydı. Esnaf Odaları Başkanımız, bize bu konuda yardımcı oldu. 78 yaşlımız var şu an” dedi.
Binlarda güçlendirme çalışmalarında ilerleme kaydedildiğini aktaran Kütük, şunları kaydetti: “Şiddet Önleme İzleme Merkezi’mizin güçlendirilmesi gerekiyordu, onu da İl Müdürlüğümüzün alt katına taşıdık. Güçlendirme çalışmalarımızda bu ay sonunda bitecek. Biz 2024 yılında; Muğla’daki en büyük sorun olan bina ve altyapı ile ilgili problemleri çözmüş olduk. Bundan sonra daha güzel ve kaliteli hizmetler sunmak için örnekler sunacağız. Personel sıkıntılarımız vardı. Bakanlıkla görüştük ve eksiklerimiz tamamlandı. Fakat Muğla hak ettiği personel sayısına ulaşabilmiş değil.”
“Muğla’da yaşlı nüfusu artış göstereceği için hizmetlerin daha da genişletilmesi gerekiyor”
Muğla’da yaşlı nüfus ortalamasının fazla olduğunu belirten Kütük, “Resmi olarak hizmet verdiğimiz 4 huzurevimiz var. Aynı zamanda Muğla’nın gelecek yıllarda ihtiyaçlarını tespit edip, yatırım yapmakla yükümlü bir kurumuz. Muğla nüfusu yaşlı bir nüfus. Türkiye’de 65 yaş üstü ortalaması yüzde 10 iken, Muğla’da 65 yaş üstü nüfus ortalaması yüzde 14. Dolayısı ile Muğla’da 65 yaş üstü nüfus çok fazla. Aile ve Sosyal Hizmetler olarak, bu ihtiyacı ve talebi karşılamak adına yeni huzurevi yapımlarını planlamamız gerekiyor. Türkiye bu nüfus artışı hızı ile giderse 2100 yılında nüfusun 34 milyonlara düşmesi bekleniyor. Muğla’da yaşlı nüfusu artış göstereceği için hizmetlerin daha da genişletilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Kışla’da yeni bir huzurevi”
Kütük, Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Menteşe’ye yeni bir huzurevi kazandırılacağını belirterek, “Kışla’daki huzurevimiz yıkılıp yerine Büyükşehir Belediyesi tarafından yenisi yapılacak. Yeni yapılacak huzurevi binası bünyesine bir Aktif Yaşam Merkezi projelendirdik. Aktif Yaşam Merkezi, yaşlıların kaliteli vakit geçirebileceği bir mekan olacak. Çocuk grubunun nasıl kreşi var ise yaşlıların da gündüz bakıldığı ve kaliteli vakit geçirdiği bir mekan olacak. Büyükşehir Belediyesi Başkanımızda konuya çok sıcak baktılar ve bizi desteklediler. Aynı proje içinde Muğla’da Engelsiz Yaşam Merkezi projelendirdik. Muğla’daki engellilerimizin çok büyük sorunuydu. Engellisini bırakıp, kendisine vakit ayıracağı bir zamanı yoktu. Biz bunu da yapacağız” dedi.