Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Header reklam

Symposia Dadia’nın “Aphrodite” Oturumu yapıldı

Avrupa Birliği destekli CultureCIVIC:

Avrupa Birliği destekli CultureCIVIC: Kültür ve Sanat programından hibe alarak Datça’da faaliyet gösteren Symposia Dadia Projesi, Symposium Aphrodite’yi de gerçekleştirdi.

Symposium Aphrodite, Datça Flüt Topluluğunun, symposium’a özel etkileyici konseri ile başladı. 20-25 dakikalık keyifli müzik dinletisinden sonra Selçuk Üniversitesi Arkeoloji bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Pastutmaz Sevmen ‘’Phyrene: Öncesi ve Sonrası’’ başlıklı sunumuyla günümüzden antik döneme uzanan keyifli bir yolculuğa çıkardı. Yarı nükteli yarı eğlenceli bu sunumda sözlerine güzellik algısı ile başlayarak Afrodit’in veya kadının farklı coğrafya ve kültürlerde nasıl değişkenlik gösterdiğine ve var olduğuna dair bilgiler verdi. Sevmen, 30 bin yıldan da önce matron adı verilen tanrısal güç simgesi kadından günümüz kadınına kadar gelen süreci, bir milat gibi gösterdiği ve Knidos Afroditi’ne ilham kaynağı olduğu söylenen “güzel” hetera Phryne’yi merkeze koyarak tanrıça ve Afrodit heykellerinin üzerinden anlattı.
Oturuma canlı olarak bağlanan Dr. Britta Özen-Kleine ise ‘’Aphrodite Euploia: Denizlerin ve Deniz Ticaretinin Tanrıçası’’ başlıklı bir sunum yaptı. Karia bölgesinde deniz tanrıçası Afrodit’in kültüne, başka bir deyişle o dönemin toplumsal yaşamına ve inanç sistemlerine değindi. Dr. Özen-Kleine, Milet, Kaunos ve Knidos’ta denizcilerin koruyan, denizleri sakinleştiren, deniz ticaretini zenginleştiren bir gücü olan Afrodite’nin genellikle açık hava kutsal alanlarına sahip olduğunu söyledi. Tanrıçanın euploia sıfatı, “iyi yolculuk” olarak Türkçeye çevrilebilir. Knidos yarımadasındaki Aphrodite ve euploia sıfatıyla ilgili kısa bir bilgilendirme yapması için Prof. Dr. M. Ertekin Doksanaltı’yı sahneye davet etti. Knidos’ta Afrodit’e ait üç kutsal alan bulunuyor: Doritis (hediye), Akraia (yükseklerdeki) ve Euploia.
Sempozyum Murat Erdönmez’in renkli ve çeşitli hikayelerden ilham alarak tasarladığı çeşitli atıştırmalık ve kanepelerle Hızırşah Kültür Evi’nin hemen yanında bulunan Özemek İpek dokuma atölyesi-kafede “asıl symposium”a geçildi.
Üç oturum düzenlemeyi hedefleyen Symposia Dadia Projesi’nin ilk ayağı, 9 Mart tarihinde “Knidia’’ adıyla olarak Knidos Kazı çalışmaları başkanı Prof. Dr. M. Ertekin Doksanaltı ve Dr. Güray Ünver’in keyifli anlatımları ile gerçekleşmişti. Son oturum ise “Aphrodite Knidia” başlığı altında Mayıs ayında gerçekleşecek. Symposia Dadia, Knidos ve Datça’da başta kadın olmak üzere görünmeyen değerleri sanat aracılığıyla görünür kılmayı amaçlayan bir proje. Elbruz Denge’ye ait Revisibility: Datça Aphrodite Projesinin bir alt çalışması. Proje, AB destekli CultureCIVIC: Kültür ve Sanat Programı tarafından hibe almaya hak kazandı.