Ticaret Bakanlığı, tüketicileri aldatmaya yönelik sahte indirim kampanyalarının önüne geçmek için önemli bir adım attı. Daha önce indirimli satışlarda 30 gün önceki fiyatların esas alınması uyarısında bulunan Bakanlık, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde köklü bir değişikliğe gidiyor.
Yeni taslağa göre, indirimli satışa sunulan bir ürün veya hizmetin indirim öncesi fiyatı belirlenirken, indirimin uygulandığı tarihten önceki son 10 gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınacak. Bu yeni düzenleme ile ürünün tanıtım, reklam veya etiketinde hem önceki 10 günün en düşük fiyatı hem de indirimli fiyat birlikte gösterilecek. Bu sayede tüketicilerin daha şeffaf bir fiyatlandırma ile karşılaşması hedefleniyor.
Meyve ve sebze gibi çabuk bozulan mallar ile hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde ise indirim miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınacak.
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, bu yılın ilk yarısında yanıltıcı reklamlara karşı sert tedbirler almıştı. İncelenen 12 bin 499 dosyanın 753’ü mevzuata aykırı bulunarak, toplamda 141 milyon 123 bin lira idari para cezası uygulanmıştı. Bu yeni düzenleme, tüketicilerin korunmasında daha etkin bir mekanizma sağlayacak.
Bu haber 331 kez okundu.
