Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Menteşe CHP İlçe Başkanlığı: “Çocuklarımızın geleceği AKP’nin elinde oyuncak edilmiştir”

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlangıcı kapsamında CHP Menteşe İlçe Başkanlığı

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlangıcı kapsamında CHP Menteşe İlçe Başkanlığı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “ Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir. Eski programlara dönülmesi için mücadele edeceğiz.”

CHP Menteşe İlçe Başkanlığı açıklamasında, AKP iktidarının eğitimi siyasallaştırdığını ve iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirildiği öne sürdü. Açıklamada, “Bugün okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir. 22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir” ifadelerine yer verdi.
CHP’den yapılan açıklamada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencileri ile öğretmenler için uygulamaya konulmasının, çağdışı bir eğitim manifestosu niteliği taşıdığı öne sürüldü. Açıklamada, modelin ihtiyaç analizi ve pilot çalışmasının yapılmadığı, hazırlanma ve onaylanma sürecinin ise katılımcı ve şeffaf bir şekilde yürütülmediği belirtildi. Ayrıca, modelin kaynakça, bilimsel dayanaklar ve yazarlarının belirsiz olduğu ifade edildi.

CHP’nin açıklamasında, “Tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı olarak, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeğinin AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Okulların yeni öğretmen ataması yapılmadan açıldığını ve okullarda öğretmen ihtiyacının devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, öğrenci başına en az 1000 lira gönderilmesi gerektiği belirtildi: “Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.887.296 öğrenci vardır. MEB’in bütçesi ise 1.092.129.668.000 TL’dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB’in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (%1,45) kullanılmış olacaktır. Öte yandan öğretmenler açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Tüm eğitimciler yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışmaktadır. Öğretmenin ihtiyaçlarını karşılamayan bir iktidar nitelikli eğitime nasıl erişebilir? Üstelik eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenmektedir. Oysa bu ödenek tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.”

22 yıllık AKP iktidarının öğrencilere okullarda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayırmadığı, ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için temel bir hak ve talep iken, okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulaması yalnızca bir dönem uygulandıktan sonra kaldırıldığı ifade edildi. Okul yemeği programlarının eğitime eşit erişim sağlaması açısında önemi vurgulandı. “Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti. Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi, çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişimi yoktur” ifadeleri kullanıldı.

“Kamusal ve parasız eğitim bitirilmiştir”

Açıklamaya şu ifadelerle devam edildi: “Birleşik Kamu-İş’in yaptığı Okula Başlama Maliyetleri Araştırmasına göre; 2023 yılına kıyasla, 2024 yılında okula başlama maliyetleri okul öncesi düzeyde %98,9; ilkokul düzeyinde %84,25; ortaokul düzeyinde %91,91; lise düzeyinde ise %80,46 oranında artmıştır. Tüm kademelerde ortalama artış %88,8 olmuştur. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarısını okul masrafı olarak harcamak zorundadır. Tüm çocuklara eşit ve ücretsiz sunulması gereken nitelikli eğitim için devlet değil aileler para harcar hale gelmiştir. Kamusal ve parasız eğitim bitirilmiştir.”

“AKP iktidarında nitelikli eğitim bir hak olmaktan çıkarılmış, satın alınabilir bir hizmet haline dönüşmüştür. Uygulanan sınav sistemleri, kamu okullarında yaşanan nitelik kaybı, okullarda yaşanan güvenlik ve hijyen eksikliği, kalabalık sınıf mevcutları, öğretmen eksikliği gibi sorunlar aileleri özel okullara mecbur hale getirmiştir. Öte yandan, özel okul ücretlerine yapılan fahiş zamlarla ve kitap, yemek, servis, kıyafet, etüt gibi ekstra ücretlerle aileler özel okulların ücretlerini de karşılayamayacakları bir noktaya gelmiştir. AKP iktidarında mesleki ve teknik eğitimin itibarı da giderek zedelenmiş, eğitimin niteliği düşürülmüş, bu okullar öğrenciler tarafından tercih edilmez hale gelmiştir. AKP iktidarında İmam-Hatip okullarının sayısı da plansız ve programsız bir şekilde artırılmış, eğitim sistemi içerisinde kapladığı alan genişletilmiştir. 4+4+4 düzenlemesi sonrası, örgün eğitimden açık öğretime geçişler kolaylaştırılmış, hatta Bakanlık tarafından teşvik edilmiştir. Örgün eğitim yaş çağında olan çocuklarımız, okuldan koparılarak, evlerine hapsedilmiştir. Köy okullarının kapatılması, okullar arasındaki nitelik farkının artması gibi sebeplerden dolayı milyonlarca öğrencimiz okula ulaşmak için her gün saatlerini yollarda geçirmek zorunda kalmıştır. Deprem bölgesinde yıkılan okulların yerine yenileri hala yapılamamıştır. Çok sayıda okulda birleştirilmiş okul uygulamasına devam edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AKP iktidarında eğitimin nitelik ve erişilebilirlik sorunlarına dikkat çekti. CHP’nin açıklamasına göre, Nitelikli eğitim bir hak olmaktan çıkarak, satın alınabilir bir hizmet haline gelmiştir. Kamu okullarında yaşanan nitelik kaybı, güvenlik ve hijyen eksiklikleri, kalabalık sınıflar ve öğretmen eksikliği, aileleri özel okullara yönlendirmiştir. Ancak, özel okul ücretlerindeki fahiş artışlar ve ekstra giderler, ailelerin bu hizmeti karşılayamamasına neden olmuştur. Mesleki ve teknik eğitimin itibarı azalırken, İmam-Hatip okullarının plansızca artırılması ve 4+4+4 düzenlemesi sonrası örgün eğitimden açık öğretime geçişlerin teşvik edilmesi eleştirilmiştir. Ayrıca, köy okullarının kapatılması ve okullar arasındaki nitelik farklarının artması nedeniyle öğrenciler uzun süre yollarda kalmak zorunda kalmıştır. Deprem bölgesindeki okulların yerine yenilerinin yapılmaması ve birleştirilmiş okul uygulamaları da sorunlar arasında yer almaktadır” dedi.

Son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz.”