Menteşe Belediyesi, Akbük Koyu başta olmak üzere tüm kıyı alanlarında kaçak yapılaşmaya karşı denetimlerini sürdürüyor. Belediye, 2025 yılı içinde ilçe genelinde tespit edilen 34 kaçak yapının yıkıldığını, ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 28 işyerinin mühürlendiğini açıkladı. Bu işyerlerinden 24’ü hakkında, mühür fekki nedeniyle yeniden işlem yapıldığı ve hukuki sürecin başlatıldığı belirtildi.
Son olarak, Akbük sahilinde özel mülkiyet alanı içinde tespit edilen 11 taşınabilir yapı (Tiny House) için yapı tatil zaptı düzenlendi ve mühürleme işlemi gerçekleştirildi. Mühürlenen yapılarla ilgili olarak, Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca belediye encümeni tarafından alınan 416 sayılı karar doğrultusunda idari para cezası uygulandı.
Ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işyerleri hakkında da işlem yapıldığı ve ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda mühürleme uygulandığı açıklandı. Bu işyerlerinden mühür fekki yaptığı tespit edilenler hakkında tekrar işlem yapılarak dosyaların adli süreç için Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne gönderildiği ifade edildi. Belediye, ruhsatsız faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerin süreceğini duyurdu.
Menteşe Belediyesi ayrıca konuyla ilgili olarak Muğla Valiliği, Menteşe Kaymakamlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili birimleri, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe İlçe Jandarma Komutanlığı’na gerekli bildirimlerin yapıldığını bildirdi.
Akbük Mevkisi’nin, 1 Kasım 2016 tarihli kararla “Nitelikli Doğa Koruma Alanı” olarak ilan edildiği ve bu bölgede yapılaşmaya dair kararların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkisinde olduğu hatırlatıldı. Bölgenin ayrıca “Özel Çevre Koruma Bölgesi” içinde yer aldığı ve tüm uygulamaların bu kapsamda yürütüldüğü belirtildi.
Öte yandan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 21 Şubat 2025 tarihli yazısı ile Akbük Koyu’nda izinsiz müdahalelerin kaldırılması ve bölgenin korunması gerektiği ifade edilerek, koruma amaçlı imar planı çalışmalarının başlatılması için ilgili kurumların görüşlerinin alınmaya başlandığı kaydedildi.
Bu haber 276 kez okundu.
