Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kule Reklam - Çiftlik
Kule Reklam - Çiftlik
Ali Kemal Karasu
Ali Kemal Karasu

MARMARİS TURİZMİ VE HANUTÇULUK

Değerli Muğla Yenigün Gazetesi okuyucuları,

Yeni bir köşe yazısı ile sizleri bilgilendirmeye devam ediyorum. Bu köşe yazımda Marmaris turizminin ve ülke turizminin kronikleşmiş sorunu olan hanutçuluk sorununa ve çözüm yollarına değineceğim.

Değerli okurlar,

Hanutçuluğun size kısa bir tercümesini yaparak açıklamak isterim. Hanutçuluk, turist kafilelerini alışveriş yapmaları için belirli mağazalara götürüp bu iş durumundan yüzde alma işine verilen isimdir. Hanut ismi Arapçadır ve Arap dil ailesinden gelmektedir. Hanutçuluk tarifine turisti taciz ve turisti zorla alıkoyma veya turiste ticari hizmeti olduğundan fazla satma gibi günümüz kavramlarını da ekleyebiliriz.

Buradan devam edersek, ülkemizin en önemli döviz geliri olan turizm sektörü, elde olmayan ve istenmeyen nedenlerden dolayı sıkıntılı süreçler yaşamıştır. İşin hanutçuluk kısmına gelirsek, Marmaris ölçeğinden bakarsak bu durumun kronik olarak devam ettiğini üzülerek görmekteyim.

Bunun başlıca nedenlerinden biri, turizm sektörünün plansız ve programsız bir şekilde uygulanması, turizm işletmelerinin kalifiyeli personel bulundurması konusunda yeterli teşvik edici unsurların oluşturulmaması, ayrıca sektörü devamlılığını esas alacak denetim mekanizmasının ivedi şekilde sağlanmamasından dolayı turizm sektörü yeterince ivme kazanamamıştır. Klasik tabirle doğal kaynağımız olan deniz, kum, güneş üçlüsü dışında belirli sayıdaki kurumsal oteller ile turizm sektörü kendi iç döngüsünü yenilemeye çalışmaktadır.

Marmaris turizmi açısından değerlendirirsek, hanutçuluk sorunu tam anlamıyla çözülmüş değildir. Belediyenin bu konuda yapabileceği çok fazla bir çözüm yolu olmamakla beraber, sorunun çözümünün yasa ile sonlandırılabileceği aşikardır.

Marmaris turizmi ve ülke turizmi bu sorunu aşabileceği tek nokta, ortak akıl ile birlikte yerel ve merkezi yönetimin bir olup sorunun çözümü için gereken iradeyi ortaya koyması gerekir.

Son olarak,

Hanutçuluk çözülebilecek bir sorundur. Yeter ki bu çözüm için gereken irade ortaya konsun, o zaman Marmaris turizmi ve ülke turizmi hak ettiği yere gelecektir. Bir sonraki yazı buluşmak dileğiyle kalın sağlıcakla…

Bu haber 126 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER