Bazı insanlar neden bencil ve kötü karakterlidir?
Başkasına acı çektirmeden neden, nasıl keyif alırlar?
Günümüzde; gerek yakın çevresinde, gerek ülke genelinde tanık olduğumuz birçok olay bu sorulara cevap aramama neden oldu.
Bugün artan şiddet olaylarını hayatın her aşamasında, her alanında görmek mümkün. Düşünün bir kere bir eşeğin ağzını telle bağlayan bir zihniyet, anne-baba-kardeş demeden insanları gözünü kırpmadan öldüren cani ruhlu insanlar, ormanları yakmaktan keyif alan insanlar… Örnekleri çoğaltmak mümkün. Gücünü kullanarak psikolojik baskı uygulayan siyasetçi, yönetici vb. Bunların dışında mobing uygulayan yönetici ya da işverenler de işin cabası.
Şöyle bir düşünürseniz, toplumun büyük çoğunluğu bir şekilde birilerinden acı çekiyor. Konu ile ilgili yaptığım araştırma ve çalışmalarımı gözden geçirdim. Önemli bulduğum bu çalışmaların günümüz insanlarına ışık tutacağı düşüncesi ile kaleme aldım.
İnsan beyni üzerine birçok araştırmalar yapılmış, yapılmaya da devam ediliyor. Bu çalışmalardan konu ile ilgili olanı şu; insan beyninin köşelerini incelen Colombia Üniversitesi Psikolojik Bölümü bilim adamları şiddete eğilimli bu insanlar hakkında hemen yargıya varılabileceğini belirterek, araştırmaya narsisler ile başlarlar.
Narsistler; kendilerine biçtiklerini değer duygusunu korumak için, saldırıya geçebilen aşırı bencil ve kibirli insanlardır.
Daha sonra bu eğilimlere manipülatif Makyavelcilik ve başkalarının duygularına karşı duyarsız olma ile birlikte, psikopat özelliklerin arasındaki korelasyon (ilişki) inceleme konusu olmuştur.
*Narsizim + Makyavelizm + Psikopatik özellikler = Karanlık üçlü
Peki karanlık üçlü doğuştan mı?
Araştırmalar narsistlik ve psikopatlığın genetikle ilgili olabileceği, ancak Makyavelciliğin çevresel etkenlerle bireyin kişiliğinin oluşması sırasında örüldüğü tespit edilmiştir. (İnsan yetiştirmenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.)
Öyleyse Makyavelizm ne demek?
İtalyan düşünür politikacı, filozof kimliğine sahip Niccolo Machiavelli tarafından öne sürülen bir akımdır. Makyavelizmde amaca ulaşmak için her yolu meşru sayma, başkalarının duyularına karşı duyarsız olma, gibi duygu durumları temel özelliktir. Bu kişilerden erdem ve törel değerlerden yoksundur.
Narsizim + Makyavelizm + Psikopat özellikler = Karanlık üçlü demiştir.
İşte bilim adamları insanların aşağıda belirttiğim sorularla kişiliklerinin test edilebileceğini belirtir.
- İstediğimi elde etmek içim başkalarını parmağında oynatırım.
- İstediğimi elde etmek için başkalarını aldatmışlığım olmuştur.
- İstediğimi elde etmek için dalkavukluk yağcılık yaptığım olmuştur.
- Amacıma ulaşmak için başkalarını sömürürüm.
- Vicdan azabı çekmem, pişmanlık duymam.
- Giriştiğim eylemlerin törel ve ahlaki boyutlarını sorgulamam.
- Duygusuz ve duyarsızımdır.
- İyiliğe inanmam.
- Başkalarının bana hayranlık duymasını isterim.
- Herkes bana ilgi göstermelidir.
- Toplumda büyük bir saygınlık ve yüksek bir konum elde etme arayışındayımdır.
- Başkalarının beni hep kayırmasını ister ve beklerim.
Elbette yukarıda verilen 12 ipucu insan kişilik yapısında görülmesi mümkün olan duygulardır. Ancak bu duyguları yaşamanın dozu, hastalığın, kişilik bozukluğunun ipuçlarını verecektir.
Özetle, makyavelist kişilik özelliği gösteren bireyler; kişiler arası manipülasyon, duygusal soğukluk ve ahlaki kayıtsızlık ile karakterize psikolojik özellik gösterir.
Narsist kişiler; bencil, kendini beğenmiş, küstah, empati yoksunu ve eleştiriye aşırı duyarlı kişilerdir.
Karanlık üçlü uygulamalı psikolojide kolluk kuvvetleri, klinik psikoloji, işletme yönetimi alanlarında karanlık üçlü ölçeği oluşturularak bilimsel anlamda kullanılmaktadır. Ancak; bu alanın sosyal hayatta, siyasi arenada, eğitim alanında da uygulanmasında yarar olduğunu düşünürüm. Çünkü karanlık üçlü iş ve sosyal yaşam içinde bireylerin birçok davranış ve tutumlarına yön veren belirleyici bir role sahip kişilik bozukluğu olarak tanımlanır. Bireyin karanlık üçlü kişilik bozukluğu olması, başka bireylere zarar vereceği için olumsuz etkilere yol açması mümkündür. Toplumda son dönemde haberlere konu olan şiddet olayları, doğaya ve diğer canlılara verilen zararların önüne geçmek mümkün olmayacaktır.
Toplumsal refah ve güvenlik için;
- EĞİTİM HAYATI BOYUNCA BİREYİN KARANLIK ÜÇLÜ YANLARI TESPİT EDİLİP TÖRPÜLENMESİ
- DOĞRUDAN İNSANLA TEMAS EDECEK MESLEKLERİ SEÇENLER BAŞTA OLMAK ÜZERE (EĞİTİM- SAĞLIK – GÜVENLİK – HİZMET VB.) GİBİ KAMU KURULUŞLARINDA GÖREV ALMAYA TALİP HER BİREYİN BU TESTLERDEN GEÇMESİ GEREKTİĞİ KAÇINILMAZ BİR GERÇEKTİR.
Aksi takdirde menfaat her dili konuşur hatta her kulağa girer. Şunu da unutmamak gerekir; dozu ayarlanmayan menfaat, her türlü ahlaksızlıkları harekete geçirir.
YORUMLAR