Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Gonca Köksal, Ekol TV’de Canlı Yayına Katıldı: “Hayallerimizi Gerçekleştirmek İçin Çözüm Arıyoruz”

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Ekol TV’de Gazeteci Selver Gözüaçık’ın hazırlayıp sunduğu “Günaydın” programının canlı yayınına konuk oldu. Köksal, Bolu’daki Kartalkaya yangınına ilişkin yaptığı açıklamalarda büyük bir acı yaşandığını belirtti.

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Ekol TV’de Gazeteci Selver Gözüaçık’ın

Yangınla ilgili denetim sorusu üzerine Köksal, yerel yönetimlerin afetlerde ciddi sorumlulukları olduğunu ancak yangın konusunda büyükşehir belediyesinin itfaiye ve denetim sorumluluğuna sahip olduğunu söyledi. Bu konuda işbirliğini güçlendirmek için büyükşehir belediye başkanı Ahmet Aras ile görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Özellikle turistik ilçelerdeki otellerin denetiminde yeni adımlar atılacağını belirtti.

Köksal, “Afetlerle ilgili yerel yönetimlerin ciddi sorumlulukları var, ama biz büyükşehir belediyesi olan bir iliz. Biz merkeziyiz, büyükşehrin itfaiyesi tabii ki bizde, büyükşehrin itfaiyesi sorumlu bu işlerden. Depremde biraz daha ilçe belediyelerinin sorumluluğu fazla diyebilirim, ama yangın konusunda biz de tamamen büyükşehrin itfaiyesi sorumlu. Denetimlerden onlar sorumlu. Siz de denetimleri onlar yapıyorlar. Tabii onlar yapıyorlar, ama bundan sonra farklı bir işbirliği geliştireceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’la da dün bu olayın üstüne tekrar bir görüşme yaptık. İlçe belediyelerini de işin içine alarak, biliyorsunuz çok fazla turistik ilçemiz var, Fethiye’de, Marmaris’te, Bodrum’da özellikle çok fazla otel var. İnsanların çok yoğun olarak kullandığı kalabalık mekanlar buralar. Burada ayrıca yeni bir denetim yapılması gerekiyor” dedi.

Belediyecilikte Zorlu Süreç ve Ekonomik Baskılar

Köksal, belediyecilikteki deneyimlerinden bahsederek, son 10 yılda belediye meclis üyeliği ve çeşitli görevlerde bulunduktan sonra başkanlık görevine geldiğini belirtti:
“Maalesef borçlarımız var ama örneğin SGK’dan size bahsedeyim. SGK İl Müdürümüzle görüştük, dedi ki biz güncel ödemeleri yapacağız, geriye dönük borcumuzdan ne kadar ödersek bütçemiz kesinti yapılmaz. İşte şu kadar öderseniz yapılmayacak, bu ödemeleri fazlasıyla yapıyor olmamıza rağmen bir gün bir bilgilendirme yazısı, bundan sonra %40 kesinti uygulanacaktır. Belediyemize bir yazı geldi ve bir anda tabii ki bizim planlarımızın dışına çıktı, farklı önlemler almamız gerekti, aldık onları da bir şekilde. Taksitlendirme için, taksitlendirme için bazı gayrimenkullerimizi gösterdik, teminat olarak. Ama tabii ki bir takasa da girmeyi planlıyoruz. Çünkü geçmişe dönük yüksek faizler ödemeye devam edeceğiz ya da değilse bir takasa, gayrimenkul takasına da gireceğiz gibi görünüyor. Onun da meclis kararlarını hazırlıyoruz. Yani dediğim gibi birçok hayalimiz varken, hayata geçirmemiz gereken şeyleri çok iyi bilirken, biraz bu dönemde elimiz kolumuz bağlandı, ama hiç pes etmedik, her şeye bir çözüm getirdik. Temel belediyecilik hizmetlerimizi layığıyla yürütmeye devam ediyoruz, bunun yanında da yeni projelerimizle tabii ki tasarruf önlemlerini biraz daha artırarak ve yeni gelir kaynakları yaratmaya çalışarak kendimizi rahatlatmanın bir yolunu bulduk diyelim. Hiçbir bahane üretmedik, inanın devletin yapması gereken kamu kaynaklarıyla yapılması gereken her şeyi üstlendik. Her şeye rağmen üstlendik. Milli Eğitim’in okullarının ihtiyaçları olur, Okul Aile Birlikleri geliyor, olmuyor çünkü eksikleri var, belediyeye geliyorlar, onları karşılamaya çalışıyoruz. İnanın Diyanet’in camilerinden, cami temizliklerinden tadilatlarından, boyasından badanasından tutun da sağlık bakanlığının sağlık ocaklarına kadar kadar her yere, yani ulaşabildiğimiz, gücümüzün yettiği her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Tabii ki bu arada biliyorsunuz inanılmaz bir ekonomik sıkıntının milletçe içindeyiz. Sadece temel belediyecilik hizmetleri asla yeterli değil, ekonomik anlamda vatandaşımızı rahatlatmak, onların cebine bir miktar katkı koyabilmek için de sosyal projelerimizle de devam ediyoruz.”

Menteşe’nin Kültürel Mirasını Tanıtma Çabası

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Menteşe’nin Muğla’nın kalbi olduğunu belirterek, şehrin sahip olduğu kültürel mirası ve turizm potansiyelini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Köksal, “Menteşe’nin ismi son 10 yılda Büyükşehir olduktan sonra daha fazla tanınmaya başlandı. Bu yer, aslında Muğla’nın ta kendisidir” dedi.
Köksal, Menteşe’nin, Türkiye’de ilk koruma amaçlı imar planının yapıldığı yerlerden biri olduğunu ve burada 400’den fazla tescilli yapının hala korunmakta olduğunu belirtti. Menteşe’nin kentsel sit alanının büyük bir kısmının korunduğuna dikkat çeken Köksal, “Beyaz badanalı, dar sokakların bulunduğu, tarih kokan bu alanlar hala hayatla iç içe” dedi.

Ayrıca, Menteşe’de yer alan Karabağlar Yaylası’ndan da bahseden Köksal, “Bu yayla, Türkiye’de çıkılmayan, inilen tek yayladır. Kent merkezine sadece 5-10 dakika mesafede olan yaylamız, yazın serin havasıyla büyük bir cazibe merkezi” dedi. Yaylada, yerel halkın geleneksel ürünlerini üretip pazarda sattığını belirten Köksal, bu ilişkilerin hala devam ettiğini ve bu bölgelerin korunarak turizme kazandırılmasının önemini vurguladı.

Menteşe’nin tarihsel ve kültürel değerlerini daha görünür kılmak için çalışmalar başlattıklarını söyleyen Köksal, “Muğla’nın gerçek değerlerini koruyarak, kullanarak daha fazla tanıtmak istiyoruz. İnsanlar gelsin, görsün, içinde yaşasın. Burada büyük bir gastronomi ve kültür hazinesi var, bunu daha geniş kitlelere ulaştırmak amacımız” dedi.
Bu projeler için Tarihi Kentler Birliği’nin encümen üyeliğini de önemli bir avantaj olarak kullandıklarını belirten Köksal, “Bir kültür rotası belirledik, bu rotada gezilecek yerleri ve yapılması gereken değişiklikleri planlıyoruz. Cephe yenilemeleri, kentsel tasarım projeleri gibi somut adımlar atacağız. Menteşe’nin geçmiş değerlerini daha fazla görünür kılmak için çalışıyoruz” dedi.

Son olarak, Köksal, tüm zorluklara rağmen umutsuz olmamaları gerektiğini belirterek, “Hiçbir zaman moralimizi bozmayacağız, yan yana el birliğiyle geleceğe umutla bakacağız” dedi. Her şeye rağmen, ülke olarak karşılaşılan zorluklarla mücadeleye devam edeceklerini ve her zaman çözüm odaklı yaklaşacaklarını ifade etti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi Muğla İl Gençlik Kolları, Muğla Adalet Sarayı önünde
Sıradaki Haber Zafer Partili Gençler, Adliye Önünde Pankart Açtı! “Ümit Özdağ İçin Adalet”