Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile STS Bodrum Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden bir okul gemisi olarak tarihe bir not daha düştü. Fransa Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber Cumhuriyet’in ilk okulgemisi STS Bodrum’un Türkiye ve Muğla’nın denizcilik vizyonu ve tanıtımı için toplam 2615 deniz mili yol yaptığını söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası tanıtım çalışmalarının önemli adımlarından biri olan UNOC (United Nations Ocean Conference) kapsamında, BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı) ve The Bodrum Cup iş birliğiyle Türkiye, dünya sahnesinde denizcilikte anlamlı bir temsille yer aldı. Cumhuriyet’in ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum, 23 Mayıs 2025 Cuma günü Bodrum Limanı’ndan yola çıkarak yaklaşık 9 günlük bir seyir sonunda 1 Haziran 2025 TSİ 14.00’te Fransa’nın Nice Limanı’na ulaştı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından, 2 Haziran itibarıyla gemi, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen araştırma gemileriyle birlikte ziyarete açıldı.
Geminin ziyarete açılmasının ardından Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC) başlangıç etkinliğinde; BOSAV Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Uysal, Fransa Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Özel Danışmanı Elise OvartBaratte tarafından gerçekleştirilen “Tales from theSea – STS Bodrum” başlıklı sunumda, BOSAV Vakfı ve STS Bodrum isimli okul gemisinin tüm Akdeniz’i birbirine bağlayan bir köprü olması amacıyla hazırlanan projenin bilgileri tanıtıldı. Bölgenin önemli etkinliklerinden “Maximiles BlackThe Bodrum Cup” ve “Blue Exile” projelerine ait tanıtım filmi davetlilere izletildi. Etkinliğe katılanlar, ertesi gün gemi üzerinde düzenlenecek özel programa da davet edildi. Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın “Dünya kenti Muğla” vizyonu doğrultusunda uluslararası iş birliklerini geliştirme niyeti vurgulandı.
3 Haziran 2025 Salı günü saat 18.30’da, Nice Limanı’nda demirli STS Bodrum gemisi üzerinde Nice Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Nice Côte d’Azur Üniversitesi iş birliğiyle bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda STS Bodrum’un hikâyesi ve Maximiles Black The Bodrum Cup projeleri katılımcılarla paylaşıldı.
Ardından, “Doğudan Batıya Akdeniz: İklim Değişikliği Karşısında Ortak Bir Gerçeklik – İstilacı Türler” başlıklı sunum izlendi. Etkinlik, gemide düzenlenen kokteyl ile son buldu.
“STS Bodrum Okul Gemisi Türk Denizcilik Tarihine Önemli Bir İmza Attı”
Fransa Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber Fransa’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda Türk tarihine adını altın harflerle yazdıran denizciler yetiştiren Bodrum’un Muğla’ya armağanı STS Okul Gemisi’nin mavi yolculuğun doğduğu topraklardan yola çıkarak 2615 deniz mili yol yaptığını ve Türkiye’nin denizcilik mirasını misafirlerine tanıttığını söyledi.
Fidel Berber; “Ünlü Türk denizcisi Turgutreis’in evlatları ülkelerini, yaşadıkları şehri dünyaya anlatmaya, tanıtmaya devam ediyor. Aynı zamanda İklim değişikliği, mavi ekonomi ve çevre bilinci temalarıyla da farkındalık yaratmak için dünyanın diğer ucuna seyahat ediyor. STS Bodrum Okul gemimizle Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda yerimizi almanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Bu haber 118 kez okundu.