Cumhur Uzun, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, sağlık çalışanlarının kanunen sahip oldukları refakatçi izninin bazı kurumlarda uygulanmadığını ve yıllık izne zorlandıklarını dile getirdi.
“İdarecilerin inisiyatifine bırakılmakta”
CHP’li Uzun: “Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesi ve Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Giderleri Yönetmeliği’nin 5. bölüm 27. Maddesinde açıkça, ‘Yatakta tedavi edilenlerin, hastalıkları gereği yanlarında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu tedaviyi yapan sağlık kurumunun raporu ile belgelendiği takdirde, hastaya biri eşlik ettirilir’ denilmektedir. Buna rağmen Muğla’da görev yapan sağlık emekçileri başka kurumlarda kullanılan bu hakkın kendilerine kullandırılmadığını ve refakatçi izni alamadıklarını dile getirmektedir. Görülen o ki Muğla’da bulunan kamu kurumlarında bu uygulama farklılık göstermekte ve idarecilerin insiyatifine bırakılmaktadır” dedi.
“Yıllık izni biten bir sağlık emekçisinin hastalanan çocuğuna bakma hakkı yok mu?”
Kanun ve yönetmelikle açıkça şartları belirlenmesine rağmen “Refakatçi izni” almak isteyen devlet memurlarına dair Muğla’da farklı kurumlarda farklı uygulamaların yapılmasının doğru olmadığını kaydeden Uzun: “ Muğla’da görev yapan sağlık emekçilerinin “Refakatçi izni” almakta güçlük çektikleri ve en yakınlarına dahi refakatçi olabilmek için izin istediklerinde yıllık izinlerinden kullanmaları istendiği basına ve kamuoyuna yansımıştır. Yıllık izni olmayan bir sağlık emekçisinin hasta çocuğuna ya da eşine bakamaması kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerine yer verdi.
“Muğla’ya hizmet eden sağlık emekçilerini mağdur etmekten vazgeçin”
Muğla’da görev yapan devlet memurlarının yüksek kira ve enflasyon nedeniyle zaten derin bir ekonomik krizle mücadele etmek zorunda kaldığını belirterek, “Muğla devlet memurları açısından yaşanması en zor şehirlerden biri haline geldi. Konut fiyatları ve yüksek kiralarla birleşen ekonomik krizi en fazla hissedenler düşük maaşlarla görev yapmak zorunda olan memurlar ve emekli vatandaşlarımız oluyor. Hal böyleyken Muğla halkına ve milyonlarca turiste hizmet etmek için görev yapan sağlık emekçilerinin yaşadığı mağduriyetlere bir yenisi daha eklenmemeli, Bakanlık bir an önce sağlık emekçilerimizin yaşadığı “refakatçi izni” çilesine son vermeli ve hatta çalışma ve yaşam koşullarını daha da iyileştirecek adımlar atmalıdır” dedi.