Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Header reklam

AKBELEN ORMANI’NDA YENİDEN KEŞİF YAPILDI

Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı

Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı İkizköy’de Akbelen Ormanı’nın Limak Holding’e ait termik santrale kömür temini için kesilmesine karşı, İkizköylüler tarafından açılan davada bugün ikinci kez bilirkişi keşfi yapıldı.

Keşfe saatler kala Enerji Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe soktuğu ve zeytinlikleri maden işletmesine açan Maden Yönetmeliği değişikliği ise tepkilere neden oldu.
Muğla Milas ilçesinde İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı’nın Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerine kömür temini için kesilmesine karşı köylülerin 228 gündür yaşam v hukuk mücadeleleri devam ediyor.
Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından 7 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilen bilirkişi keşfinde, keşif heyetine başkanlık yapan hakim, davacı avukatlarına ve dernek yönetim kurulu üyeleri ile davacı uzmanlarına söz hakkı tanımamış, avukatlara ve uzmanlara hakaret içeren sözler söylemişti.
Bugün Akbelen Ormanı’nda yeniden bilirkişi keşfi yapıldı.
Keşif öncesi açıklama yapan,
“SU KAYNAKLARININ KURUMA YA DA KİRLENME RİSKİ VAR”
Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ve İkizköylüler beraber bir açıklama yaptı. Avukat Cangı şöyle şunları söyledi:
“Bugün Akbelen Ormanında maden ocağı açılmasına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermiş olduğu iznin iptal davasında ikinci kez keşfe gittik. Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere. Akbelen Ormanını gösterdik. Ayrıca, Akbelen Ormanının altından geçen su kaynaklarının çıktığı su kuyularını gösterdik ki bu su kuyuları Bodrum’un, Güllük’ün, havaalanının ve bölgenin suyunu sağlayan kaynaklar. Şayet Akbelen Ormanında maden açılırsa bu su kaynaklarının kuruması ya da kirlenmesi riski var. O nedenle bilirkişilerden özellikle bu konuya dikkat etmelerini istedik.
“YAŞAM SACUNUCULARI AKBELEN ORMANI’NI VERMEYECEK”
Diğer yandan bu sabah Zeytincilikle ilgili olarak Maden Kanunu uygulama yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Kanunun 20. Maddesine aykırı olarak zeytinlikler madenciliğe açıldı. Sanki bizim keşfimizi bekler gibi ya da keşfimize müdahale edercesine böyle bir yönetmelik değişikliği oldu. Ancak sabahtan beri ‘Akbelen Ormanı için Adalet’ sloganları çınlıyor burada. Bugünkü keşfimiz aynı zamanda zeytinliklerin madenciliğe feda edilmemesi için yapılan mücadelenin bir simgesi olacak. Bu kitle ve yaşamı savunan, destekleyen tüm yaşam savunucuları Akbelen Ormanını Vermeyecekler, zeytinlikleri vermeyecekler. Yaşamı savunmaya devam edecekler.”
“KÖMÜR ÖLDÜRÜR ZEYTİN YAŞATIR DEDİK”
İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ise keşfi şöyle değerlendirdi:
“Bugün İkizköylüler için, Akbelen Ormanı için önemli bir gündü. Sabahtan bu yana buradayız. Akbelen Ormanı niçin İkizköylüler için niçin önemli bunu anlattık hakime, bilirkişilere. Buranın akciğerimiz olduğunu, en başta temiz havamız olduğunu anlattık. Buradan sularımızın, kuyularımızın nasıl beslendiğini anlattık. Buradan geçimimizi nasıl sağladığımızı anlattık. Keçilerimizi, koyunlarımızı, hayvanlarımızı, en önemlisi zeytinlerimizi anlattık. Zeytin şifadır dedik. Kömür öldürür, zeytin yaşatır dedik. İstediğimiz her şeyi elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce anlattık. Akbelen Ormanından da, İkizköy’ün topraklarından da vazgeçmiyoruz.”
Davaya davacı Kardok derneğinin uzmanı olarak katılan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise konunun sağlık boyutuna dikkat çekti.
Karababa, “Neşeliyiz. Bugün Akbelen Ormanının kömür madenciliğine feda edilmemesi için açtığımız davanın keşfi bizim açımızdan güzel bir keşif oldu. Halk sağlığı açısından Akbelen Ormanının ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Akbelen Ormanının korunmasıyla buradaki hava kalitesinin nasıl iyi olacağını, kömüre feda edilirse madencilik faaliyetleri nedeniyle havanın, toprağın, suyun nasıl kirleneceğini ve bunların da insan sağlığı açısından, diğer yaşam öğeleri açısından nasıl riskler doğuracağını mahkeme heyetine anlatmaya çalıştık.”

Haber :Esma Turan