Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araç içi Multimedya ve Ses Sistemi Yasağı: 21 Bin TL Ceza ve 30 Gün Men Kapıda!

2026 yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunuyla, sürücünün dikkatini dağıtan multimedya sistemlerine 21 bin TL ceza ve aracın trafikten men edilmesi kararlaştırılırken; CarPlay ve Android Auto gibi sistemlerin sadece sürüş destek amaçlı kullanımına izin verilecek.

2026 yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunuyla, sürücünün dikkatini dağıtan

27 Şubat 2026’da yürürlüğe giren yeni trafik kanunuyla araç içi ekran kullanımı ve sonradan takılan multimedya sistemlerine ağır yaptırımlar geldi; kurallara uymayanları dev cezalar bekliyor.

Türkiye’de milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren 7574 sayılı Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Trafik güvenliğini artırmayı hedefleyen yeni düzenleme, özellikle sürücünün görüş alanında bulunan ve dikkat dağıtan görüntü cihazlarına yönelik sert kısıtlamalar içeriyor. Standart dışı bulunan ve kurallara aykırı kullanılan multimedya sistemleri için uygulanacak cezalar ise dudak uçuklatıyor.

Double Teyp Kullananlar Dikkat: Ceza 21.000 TL!

Yeni düzenlemeyle birlikte en büyük darbe, sonradan takılan ve “standart dışı” olarak nitelendirilen multimedya ekranlarına vuruldu. Kanun maddesine göre:

  • Sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan, sürüş güvenliğini tehlikeye atan görüntü cihazlarını bulunduranlara 21.000 TL idari para cezası kesilecek.

  • Cezanın yanı sıra söz konusu araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek.

  • Kamunun rahatını bozacak şekilde yüksek sesli müzik ve görüntü sistemleri kullananlar ise 3.000 TL ceza ile karşılaşacak.

CarPlay ve Android Auto Yasak mı?

Sürücülerin en çok merak ettiği Apple CarPlay ve Android Auto sistemlerinde belirleyici kriter “kullanım amacı” oldu. Navigasyon, eller serbest arama ve müzik kontrolü gibi sürüşe yardımcı fonksiyonlar yasal kabul edilmeye devam ediyor. Ancak bu sistemler üzerinden seyir halindeyken YouTube veya Netflix gibi platformlardan video izlemek kesinlikle yasak kapsamına alındı. Fabrika çıkışlı orijinal sistemler genellikle standartlara uygun kabul edilirken, sonradan eklenen ve görüşü engelleyen büyük ekranlar riskli grupta yer alıyor.

Cep Telefonu İhlalinde Ehliyete El Konulabilir

Düzenleme sadece sabit ekranları değil, cep telefonu kullanımını da sıkı takibe aldı. Seyir halinde telefon kullanan sürücülere uygulanacak cezalar kademeli olarak artıyor:

  1. İlk ihlal: 5.000 TL para cezası.

  2. Bir yıl içinde ikinci ihlal: 10.000 TL para cezası.

  3. Üçüncü ve üzeri ihlal: 20.000 TL para cezası ve ehliyete 30 gün süreyle el konulması.

Sektörde “Standart” Belirsizliği

Yeni kanunda yer alan “standart dışı” ve “izleme sahası” gibi ifadelerin teknik tanımının tam yapılmamış olması, hem sürücülerde hem de multimedya montajı yapan esnafta kafa karışıklığı yaratıyor. Uzmanlar, cezai işleme maruz kalmamak için ekranların sürüş esnasında video oynatmayacak şekilde ayarlanması ve görüş açısını kapatmayacak konumlara yerleştirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Bu haber 1.034 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şubat ayında yaşanan görev değişiminin ardından CHP Muğla İl Gençlik
Sıradaki Haber CHP Muğla Gençlik Kolları’nda Yeni Başkan Belli Oldu