Muğla’nın Milas ilçesinde Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim Ve Ticaret A.Ş.’nin iki termik santraline kaynak oluşturması amacıyla kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerinin Halkın Katılımı Toplantısı’nda arbede yaşandı.
Milas’a bağlı Pınar Mahallesi’nin köy kahvesinde dün iki saat arayla “Yeniköy Termik Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali Projesi” projesi ve “Kemerköy Termik Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali Projesi” için iki ayrı toplantı planlandı.
Toplantıya yalnızca Pınar ve Dereköy mahalleleri davet edilirken, yine bu projeden etkilenecek olan İkizköylüler ve diğer çevre köylere toplantı yapılacağı bilgisi verilmedi. Ancak İkizköylü yaşam savunucuları toplantıya katılarak, toplantının yapılmasının hukuksuz olduğunu söyledi ve yapılamayacağını dile getirdi.
İkizköylü Akbelen Ormanı savunucu Esra Işık, toplantıya gelmeden önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasını incelediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılma amacı aslında halkın bu projenin olumlu ve olumsuz yönlerini halka anlatmak. Fakat bu olumlu ve olumsuz yanların ÇED raporunda sunulacağı söyleniyor. Bugün bize ne anlatılacak çok merak ediyoruz. Bu toplantının yapılması hukuksuzdur, gayrimeşrudur. Halktan birisi olarak buraya çağırılmamış, İkizköylü olarak buraya çağırılmamış olsam da…”
Işık, sözlerinin kesilmesi üzerine kendini ifade etmek istediğini belirterek; “Önce santral ve madene ÇED yapılsın ondan sonra güneş enerjisi için başvuru dosyasını burada anlatırlar ama önce santral ve kömür madeni için, yıllardır bizi zehirleyen kömür madeni için ÇED yapılsın. Yıllardır burada halk olarak zehirlenen biziz, mağdur olan biziz” dedi ve “Önce santral ve madene ÇED yapın” yazılı pankart açtı.
Işık’a orada bulunan avukatlar ve diğer vatandaşlardan da destek geldi ve bu toplantının usulsüzlük nedeniyle yapılamayacağı söylendi.
Çevreciler, Kemerköy için yapılacak toplantı öncesinde ise toplantının neden yapılamayacağına dair görüşlerinin yer aldığı dilekçe hazırladı.
Işık’ın okuduğu dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“1-ÇED Başvuru Dosyası ÇED mevzuatına aykırı ve gayrimeşrudur.
2-Başvuru dosyasında madencilikle bozulan alanların rehabilite edilerek GES ekonomik ömrünü tamamladığında terk edileceği belirtilmektedir. Oysa maden alanları üzerinde GES kurulmaktadır. İlgili yönetmelikte, ÇED başvuru dosyasında doğaya kazandırmanın, rehabilitasyonun nasıl yapılacağının ayrıntılı anlatılması gerekmektedir.
3- GES’in kurulacağı maden alanları özelleştirilme ihalesiyle maden alanı olarak devredilmiştir. Üzerinde GES kurulması ihale şartlarına aykırı ve ihaleye fesat karıştırma suçudur. Suça dayalı ÇED sürecinin yürütülmesi ve bu süreçte Halkın Katılımı Toplantısı yapılması mümkün değildir.
4-ÇED Başvuru Dosyası’nda çevreye etkilere ilişkin bilgilerin ÇED Raporunda yer alacağı belirtilmektedir. Yapılacak sunum ve toplantıya sunulacak olanlar halkın bilgilendirilmesi niteliğinde değildir. Toplantının amacına aykırı sunum ve başvuru dosyasına dayanarak toplantı yapılamaz.
5-Başvuru Dosyası’nda yardımcı kaynak olarak belirtildiği halde sadece GES hakkında ÇED süreci yürütülmektedir. Entegre tesis olan Kemerköy Termik Santrali ÇED süreci dışında tutulamaz. Bu şeklide gerçekleşen ÇED süreci ve parçası olarak Halkın Katılımı Toplantısı yapılması mümkün değildir.
Başvuru Dosyası’nın reddedilmesi ve bilgilendirmeye yönelik kurum görüşlerini içerir biçimde düzenlenmesi gerekirken bu gerekliliğe aykırı şekilde düzenlenen Başvuru Dosyası’na dayanan ve bilgilendirmeye içermeye toplantının yapılamayacağının aşağıda imzası olan halktan bizler dikkate alınmasını talep ederiz.”
Işık, bu toplantıya başlanıp devam edileceği takdirde alanı terk edeceklerini söyledi. Toplantının usulüne uygun olmadığını söyleyen bazı vatandaşlar da yapılmaya çalışılan toplantı alanını terk etti.
İlk toplantı sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlanan tutanakta toplantının gerçekleştiği ancak bölge halkının bilgi almak istemediği ifade edildi. Tutanağın bu şekilde hazırlanması tepkilere neden olurken, İkinci toplantının tutanağında ise “proje hakkında gerekli soru, görüş ve önerin alındığı, toplantının yapıldığı ifade edildi.
Haber :Esma Turan