Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, bugün düzenlenen medya buluşması toplantısında Ekim–Kasım ayları ile 2025 yılının ilk 11 ayına ilişkin asayiş ve güvenlik çalışmalarını açıkladı. Vali Akbıyık, Muğla genelinde huzurun korunması için tüm birimlerin 7/24 görev başında olduğunu vurgulayarak, kent genelindeki mücadeleye dair önemli rakamlar paylaştı.
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın medya buluşması toplantısında yaptığı açıklamalar şöyle:
“Muğla’mız huzurlu ve güvenli bir kent. Muğla’mızda var olan huzur ve güven ortamının devamlılığı için Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik birimlerimiz 7 gün 24 saat görev başındadır.
Bu kapsamda terörle mücadeleden, organize suçlara, kaçakçılıktan uyuşturucu tacirlerine, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığına ilimizin huzurunu bozacak her türlü yapılanmaya karşı etkin bir mücadele yürütülmektedir.
Aranan şahısların yakalanması, ruhsatsız silahların ele geçirilmesi ve suçla doğrudan ilişkili kişilere karşı yapılan operasyonlarda toplumun güvenliğini tehdit eden unsurların bertaraf edilmesi için çalışmalarımız titizlikle ve aralıksız devam etmektedir.
Uyuşturucu ile mücadele en öncelikli konularımızdan biridir. Gençlerimizi ve toplumumuzu bu tehditten korumak amacıyla hem önleyici çalışmalarımız hem de operasyonlarımız etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmektedir.
Bu kapsamda Narko Rehber, Narko Nokta, Narko Kaan, Narko Gençlik ve En İyi Narkotik Polisi Anne projeleri kapsamında Jandarma ve Emniyet birimlerimizce 6 bin 341 genç ile 3 bin 694 anne ve anne adayına eğitim verildi. Ayrıca alışveriş merkezlerinde, festivallerde, kalabalık yerlerde oluşturulan stantlarla 26 bin 32 kişiye bilgilendirme yapıldı.
Siber suçlar ve dijital dolandırıcılık faaliyetlerine karşı da yoğun bir mücadele yürütülmektedir. İnternet üzerinden işlenen suçların önlenmesi, kişisel verilerin korunması ve dijital mecralarda vatandaşlarımızın güvenliğinin sağlanması amacıyla gelişen teknolojiye uygun yöntemlerle siber tehditler yakından takip edilmektedir. Yasadışı Bahis, Siber Zorbalık, Güvenli İnternet/Sosyal Medya Kullanımı, Siberay projesi, çevrimiçi dolandırıcılık, teknoloji bağımlılığı konularında 60 etkinlikte 23 bin 205 vatandaşımıza bilgilendirme yapılmış, bu konularda 5 bin 617 broşür dağıtılmıştır.
2025 yılında gerçekleştirilen trafik denetimlerinde 2 milyon 657 bin 914 araç denetlenerek, bunlardan eksiklikleri tespit edilen 400 bin 483 araç sürücüsüne idari para cezası uygulanmış, 38 bin 93 araç trafikten men edilerek, 9 bin 16 sürücünün belgesi geçici olarak geri alınmıştır. Elektronik denetleme sistemi üzerinden 3 Bin 684, Kent güvenliği yönetim sisteminden 2 bin 917 adet kural ihlali tespit edilerek cezai işlem uygulanmıştır. Trafik güvenliği için Cayrokopter, Drone, EDS ve KGYS üzerinden yapılan elektronik denetimler aralıksız devam edecektir.
Motosiklet ve Motorlu Bisiklet sürücülerinin karışmış olduğu trafik kazalarını önlemeye yönelik etkin ve sonuç odaklı yürütülen çalışma ve denetimlerimiz de aralıksız devam etmektedir. Bu kapsamda 355 bin 178 motosiklet ve kullanıcısı denetlenmiş, bunlardan eksiklikleri tespit edilen 137 bin 28 motosiklet sürücüsüne idari para cezası uygulanmıştır.
Meydana gelen trafik kazalarında en fazla ölüm oranının motosiklet kullanıcılarında olduğunu üzülerek görüyoruz. Bu nedenle motosiklet sürücülerine yönelik ekipman ve kask kullanımının hayati önemde olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu konuda çeşitli farkındalık projeleri ve eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Motosiklet sürücülerine güvenli sürüş alışkanlığı kazandırılmak için yoğun çaba harcıyoruz.
Bu kapsamda 56 Bin 403 öğrenci, 144 Bin 467 sürücü, 27 Bin 364 yetişkin ve 413 kamu çalışanı olmak üzere toplam 228 bin 647 kişiye eğitim verildi.
Ayrıca, motosiklet kullanıcılarına yönelik geliştirilen KASKOM, Kaskın Kapalı Yolun Açık Olsun, Kask Olsun Canın Sağ Olsun ve 1 Kask 1 Hayat projeleri kapsamında yaklaşık 100 bin kişiye bilgilendirme yapılmıştır. Menteşe Motosiklet Eğitim Alanında 19 bin 113 motosiklet kullanıcısına hem teorik hem de pratik eğitim verilmiştir.
Yol uygulama noktalarında gerçekleştirilen denetimler, yapılan şok uygulamalar ile düzensiz göçmenlerin ve yabancı uyruklu şahısların yoğun bulunabileceği değerlendirilen mekân ve otellerde yapılan kontrollerin yanında Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Menteşe başta olmak üzere tüm ilçelerimizde görev yapan 7 mobil göç aracıyla düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir.
Okullarda güvenliğin sağlanmasına yönelik takip tespit ve tedbir amaçlı ekiplerce sık sık kontroller yapılmaktadır. İl genelinde 617 okulda toplam 1023 okul kolluk görevlisi, 64 ekip görevlendirmesi yapılmıştır.
Okul güvenliği kapsamında, 850 okul çevresi, 185 metruk bina, 499 park ve bahçe ile 1.137 umuma açık işyeri kontrol edilerek 10 Bin 309 şahsın sorgulaması yapılmıştır.
Okul çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin huzur ve güven içerisinde yolculuk yapmalarının sağlanması, servis araçlarının karışabileceği trafik kazalarının önlenmesi amacıyla, okul servis araçlarına yönelik denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. 2025 yılında Jandarma ve Emniyet ekiplerimizce toplam 10 Bin 636 okul servis aracı denetlenmiştir.
2025 yılı içinde; Jandarma ve Emniyet birimlerimizce “Tek Tuşla Şiddetin Karşısında Kadınların Yanında” mottosu ile 56 etkinlik düzenlenmiş, 36 bin 621 kadına “KADES” uygulaması tanıtılmış, 28 Bin 629 kadının telefonlarına KADES uygulamasının indirilmesi sağlanmıştır. “KADINA EL KALKAMAZ” projesi kapsamında, 26 bin 696 erkek şahsa da bilgilendirme yapılmıştır.
Valiliğimiz koordinasyonunda İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzce oluşturan denetim ekipleri tarafından ilimiz genelinde turistik tesislerin denetim faaliyetleri devam etmektedir. Bu kapsamda Ekim ve Kasım aylarında toplam 333 tesis denetlenmiş, 1 tesis kapatılmış, 29 tesise yönelik kapatma işlemi başlatılmıştır.
Jandarma ve Emniyet güçlerimiz Ekim ve Kasım aylarında;
Turizm Güvenliği kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığımızca Ekim ve Kasım aylarında 916 tekne ve yat denetlendi, eksiklikleri tespit edilen 46 tekne ve yata yasal işlem uygulandı.
İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzce, aynı dönemde turizm güvenliği kapsamında 97 otel denetlendi, 49 düzensiz göçmen yakalandı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz aynı dönemde; Gıda Güvenliği kapsamında 4 Bin 719, Turizm Güvenliği kapsamında 2 Bin 31 olmak üzere toplam 6 Bin 750 denetim faaliyeti gerçekleştirdi. 45 işletmeye idari yaptırım uygulandı.
Vatandaşlarımızın huzuru, misafirlerimizin güvenliği her zaman birinci önceliğimizdir. Yeryüzü cenneti Muğla’mızın huzuru ve güvenliği için Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik birimlerimiz başta olmak üzere tüm kamu kurumlarımızla koordineli bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte emeği geçen güvenlik güçlerimize, tüm kamu personelimize ve duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Bu haber 180 kez okundu.

