Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Murat Kurum: 81 ilde, 3 milyon konut dönüşümü sağladık

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Kurum, 81 ilde dönüşüm sağlanan konut sayısının 3 milyonu bulduğunu belirtti. Ayrıca, kira desteğinin 1.500 liraya çıkarıldığını duyurdu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Esenler’de basın mensupları ile bir araya geldi.

19 Ağustos’ta Esenler’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla sahiplerine teslim edilecek 2 bin 30 konut hakkında bilgi veren Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından detayları açıklanacak yeni konut kampanyasının eylülde başlayacağını, kampanyaya Emlak Konut koordinesinde tüm sektör temsilcilerinin katılacağını ifade etti.


Destekler artırıldı

Kentsel dönüşümde desteğin artacağını da kaydeden Kurum, kira desteğinin İstanbul’da 1.150 liradan 1.500 liraya çıkarılacağını, firmalara da verilen 400 bin liralık desteğin 600 bin liraya yükseltildiğini söyledi. Bakan Kurum belediyelere de yüzde 50’ye kadar faiz desteği verileceğini vurguladı.

81 ilde dönüşüm sağlanan konut sayısının 3 milyonu bulduğunu belirten Kurum’un açıklamalarında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

“Bugün 17 Ağustos. 23 yıl önce bugün Büyük Marmara Depremini yaşadık. Büyük bir hüzünle hatırladığımız bir gün. Türkiye’de bugüne kadar meydana gelmiş depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle yâd ediyorum.

Bu büyük acıyı yaşamış, bugün hayatta olan kardeşlerimize Allah’tan sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür geçirmelerini diliyorum.

1999 yılında, 17 Ağustos’ta meydana gelen ve merkez üssü Gölcük olan 7,4 şiddetindeki deprem Kuzeydoğu Marmara Bölgesini yerle bir etti. Deprem 45 saniye sürdü, fakat on binlerce vatandaşımızın enkaz altında kalmasına neden oldu. 18.373 canımızı kaybettik. 23.781 vatandaşımız yaralı olarak göçük altından kurtarıldı.

Çınarcık’tan İzmit Körfezine uzanan fay hattının kırılmasıyla meydana gelen deprem nedeniyle 285.211 yuva ve 42.902 iş yeri hasar gördü. Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün ilçelerimizde vatandaşlarımızın gezdiği parklar, lokantalar, evler, dükkanlar, otomobiller, ağaçlar sular altında kaldı. Bugün, suyun altında depremin izlerini görmek hala mümkün.


“Son bir asırda depremler nedeniyle 80 bin canımızı kaybettik”

17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçmişti. Türkiye ikinci bir depremle daha sarsıldı. 12 Kasım’da meydana gelen depremin merkez üssü Düzce’ydi. Bu depremde de 710 vatandaşımız hayatını kaybettik, 2.678 vatandaşımız yaralandı. 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri, Türkiye’nin yakın tarihinde yaşadığı ve bütün ülkeyi sosyal ve ekonomik yönden etkileyen büyük bir hadiseydi. Hepimizin hayatı geri dönüşü olmayacak bir şekilde değişti. Son bir asırda depremler nedeniyle 80 bin canımızı kaybettik.

Murat Kurum: 81 ilde, 3 milyon konut dönüşümü sağladık VİDEO


“Ne zaman deprem, sel, heyelan gibi bir afetle karşı karşıya kaldıysak milletimizin yanında olduk”

Hakkari, Varto, Erzincan, Van ve en son yaşadığımız Elazığ, Malatya ve İzmir afetleri bize bir deprem ülkesi olduğumuzu en acı şekilde gösteriyor. Ne zaman deprem, sel, heyelan gibi bir afetle karşı karşıya kaldıysak milletimizin yanında olduk. Tüm imkanlarımızı seferber ederek depremzede vatandaşlarımızın yardımına koştuk. İki yıl önce Elazığ ve Malatya’da, bir yıl önce İzmir’de yaşadığımız depremlerin hemen ardından bir seferberlik anlayışıyla hep birlikte yaralarımızı sardık.


“Bu proje dünyaya örnek olacaktır”

Elazığ ve Malatya’da yaptığımız 30.791 konutu, 5.230 köy evini, 1.007 ahırı tamamladık. İzmir’de inşa ettiğimiz toplam 5.061 konutumuzun bir kısmını tamamladık ve teslim ettik. Kalan konutları da yıl sonuna kadar vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylesi önemli bir günde de ülkemizi depreme dayanıklı hale getirmek için yürüttüğümüz çalışmaları medyamızın kıymetli temsilcileriyle paylaşmak için bir araya geldik.

81 ilimizde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, sosyal konutlarımızı, millet bahçelerimizi konuştuk. İstanbul’umuza kazandıracağımız birbirinden kıymetli projeleri paylaştık.

Şu an da, Esenler’de yaptığımız 60 bin konut projemizi gerçekleştirdiğimiz alandayız. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan bu proje dünyaya örnek olacaktır.


“2.833 konutumuzu da yıl sonuna kadar tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz”

Esenler’e kazandıracağımız 60 bin konut projesi kapsamında ilk etapta 4.941 konutun inşasına başlamıştık. Bunlardan 2.030’unu tamamladık ve teslim etmeye hazır hale getirdik. İnşallah iki gün sonra, yani Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın tamamladığımız bu konutların anahtarlarını hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edecek. 2.833 konutumuzu da yıl sonuna kadar tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz.


“20 yılda, 1 milyon 170 bin konut ve işyeri yaptık”

Ülkemizin %66’sı deprem riski altında ve yaşadığımız toprakların, nüfusumuzun %71’i de bu alanlarda yaşıyor. Her depremde şunu gördük; deprem değil, sağlıksız binalar küçücük çocuklarımızın, yaşlılarımızın, gençlerimizin canını alıyor. Ülkemizde sağlıklı yapı stoğunu artırmak için TOKİ’yle, 2002 yılında başlattığımız planlı kentleşme ve konut seferberliğiyle 20 yılda, 1 milyon 170 bin konut ve işyeri yaptık.

Her bir konutu bir yaşam alanı olacak şekilde yeşil alanları, okulları, camileri ile birlikte kurguladık. Şehirlerimize stadyumdan hastanelere, okullardan kamu binalarına 26 bin sosyal donatı alanı kazandırdık.


“81 ilimizi çarpık kentleşmeden ve riskli yapılardan kurtarıyoruz”

2012 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “bedeli ne olursa olsun yapacağız” diyerek ortaya koyduğu hedef, kentsel dönüşümde ülkemiz için bir milat oldu. “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” diyerek yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm ilkeleri çerçevesinde 81 ilimizi çarpık kentleşmeden ve riskli yapılardan kurtarıyoruz.


“3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık”

Bunun yanı sıra çocuklarımızın geleceğini güvence başlattığımız Kentsel Dönüşümü, Büyük Deprem Dönüşümünü, Türkiye’nin her yerinde; hızlı, yerinde ve gönüllülük ilkeleriyle gerçekleştiriyoruz. Çevreye Saygılı İklim Dostu Şehirler hedefiyle çalışmalarımızı tüm hızımızla sürdürüyoruz. 81 ilimizde çevreye ve iklime duyarlı, güvenli, sağlam, kimlikli yapılara sahip, kültürel değerlerini yaşatan şehirler inşa ediyoruz. Bu kapsamda Bakanlık olarak bugüne kadar, 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda 81 ilimizde 350 bin konutun dönüşümüne hızla devam ediyoruz. Hedefimiz, 2035 yılına kadar Türkiye’nin dört bir yanında kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir bina bırakmamak.


İstanbul’da kentsel dönüşüm

İstanbul’umuzda bulunan 1.3 milyonu riskli konuttan 230 bininin ise acil dönüşmesi gerekiyor. Deprem riskini azaltmak için, İstanbul’umuzda da bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Toplam büyüklüğü 412 milyon m2 olan 188 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fikirtepe, Kartal, Gaziosmanpaşa, Üsküdar başta olmak üzere İstanbul’un tüm ilçelerinde yürüttüğümüz çalışmalarla; şu anda sahada sürdürdüğümüz 140 bin konutluk dönüşüm projesiyle bu güzel şehri her geçen gün depreme daha hazır hale getiriyoruz.

İstanbul’da yürüttüğümüz önemli kentsel dönüşüm çalışmalarımızda birini de Esenler’de gerçekleştiriyoruz. Esenler’de depreme karşı dayanıksız yapı oranı 2009 yılında yüzde 86’ydı. Yürüttüğümüz çalışmalarla bu oranı yüzde 57’ye kadar düşürdük. Esenler’in kuzeyinde yer alan askeri alanı “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirledik.


“Ülkemizin en büyük akıllı şehri olacak”

Bu alanda Türkiye’nin En Büyük Kentsel Dönüşüm projesini başlattık. Burada inşa edeceğimiz konutların yüzde 45’ini Esenler Belediyesi, yüzde 55’ini Bakanlığımız İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümü için kullanacak. Tam 60 bin konut yapacağımız bu alan aynı zamanda ülkemizin en büyük akıllı şehri olacak.

Bir teknoloji üssü olacak Esenler’de gerçekleştireceğimiz bu proje bütün dünyaya da örnek olacak. Mahalle kültürünü koruyarak inşa ettiğimiz tüm yapılar, zemin+5 katı geçmeyecek şekilde yatay mimari esasıyla yapıyoruz. Bu projede sadece konut yapmıyoruz. Milletimize yeşil ile iç içe olan yeni bir yaşam alanı sunuyoruz. Bu kapsamda rezerv alanın %68’ini yeşil alana, okul, spor alanı gibi sosyal donatı alanlarına ayırdık. Böylece Esenler’de yaşayacak her bir vatandaşımız için 15 metrekare yeşil alan ve 30 metrekare donatı alanı ayrılmış olduk.

Yine bu alanda, 24 kişilik sınıflara, bilişim atölyelerine ve spor salonlarına sahip 1.924 derslikten oluşan, 63 modern okul planladık, yapıyoruz. Çocuklarımız 400 metre erişim mesafesi içerisinde hiçbir taşıtla karşılaşmadan yeşil akslar vasıtasıyla yürüyerek ve bisiklete binerek okullarına gidebilecekler.


“1 milyon 800 bin metrekare alana sahip Esenler Millet Bahçesini de inşallah 2023 yılında tamamlayacağız”

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaptığımız Türkiye’nin en büyük millet bahçesi yine bu projeyle hayat bulacak. Toplam 2,5 milyon metrekarelik alanda yapacağımız millet bahçesi sadece Esenler’in değil, tüm İstanbul’un nefes alacağı bir yaşam alanı olacak. Bunun ilk etabı olan 240 bin metrekarelik alana sahip 15 Temmuz millet bahçesini milletimizin hizmetine sunmuştuk. Alanın kuzeyinde yer alan 1 milyon 800 bin metrekare alana sahip Esenler Millet Bahçesini de inşallah 2023 yılında tamamlayacağız.


“5 bin gencimizin istihdam edilmesi sağlamış olacağız”

Ayrıca burada kuracağımız, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alacak kuluçka merkezleri, dene yap atölyeleri, AR-GE ve bilişim merkezleri ile yazılım atölyelerinde gençlerimiz yarının teknolojilerini öğrenecekler. Böylece girişimci gençlerin önünün açmış olacak ve 15 bin gencimizin istihdam edilmesi sağlamış olacağız.

Hastane, aile sağlık merkezleri, camiler, spor alanları, okullar yeşil akslarla, yeşil yürüyüş yolları, bisiklet yollarıyla birbirine bağlanacak. Burada yaşayan kardeşlerimiz bisikletlileriyle güvenli bir şekilde evlerinden okullarına ve işlerine gidebilecekler. Bu rezerv yapı alanına, Esenler’de ilk aşamada 17 bin konut ve iş yerini taşıyacağız. İkinci aşamada ise; Esenler’in komşu ilçeleri olan Bağcılar, Sultangazi, Kağıthaneden başlamak üzere tüm çevre ilçelerden toplam 23 bin 500 konut ve iş yerinin taşınmasını sağlayarak; 40 binden fazla konutumuzu dönüştürmüş olacağız.

Boşaltılan alanlarda ise imar planındaki işlevi ne ise park ise park, okul ise okul, sosyal tesis ise sosyal tesis, yol ise yol yapacağız. Böylece Esenler’e toplam 2,1 milyon metrekarelik yeni donatı alanı, yeni nefes alanları, parklar, kamu tesisleri ve sosyal alanlar kazandırmış olacağız. Sözlerime son verirken Esenler’de yapılan bu konutların şimdiden vatandaşlarımıza hayırlı olmasını, sağlık ve huzur içinde oturmalarını temenni ediyorum.

19 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yapacağımız; 2030 konutumuzun anahtar teslim törenine tüm halkımızı davet ediyorum.


“Türkiye ve İstanbul bir deprem tehdidi altındadır”

Sözlerime son verirken, milletimizin huzurunda bir çağrı yapmak istiyorum. Bakın bugün, 17 Ağustos Depreminin yıldönümündeyiz. Her fırsatta deprem meselesinin siyaset üstü olduğunu söyleyip de hala depremi bir siyaset malzemesi gibi kullananlara şunu söylemek istiyorum. Artık konseyler, çalıştaylar dönemi geçmiştir. Herşey ayan beyan ortadadır. Türkiye ve İstanbul bir deprem tehdidi altındadır.

Ayrıca Kentsel dönüşüm mevzuatına dair eleştirilerle bir yere varmamız mümkün değildir. İşte bakın, biz sizin eleştirdiğiniz o mevzuatlarla İstanbul’un 39 ilçesinde dönüşüm yapıyoruz; işte bugünde 60 bin konutluk dünyanın en büyük dönüşüm alanındayız. Demek ki istenilince yapılabiliyormuş. Ne yapacağız? Çalışacağız! Bize “ben kentsel dönüşüm yapmak istiyorum, yardımcı olun” diyeceksin, projeni, planını getireceksin biz de sizlere yardımcı olacağız.


“17 Ağustos’lar bir daha yaşanmasın diyoruz”

Herkes elini taşın altına koyacak. Bizim başka gayemiz yok, biz hala kalplerimizdeki acısı taptaze duran 17 Ağustos’lar bir daha yaşanmasın diyoruz. Bu görüntüleri inanın aklımızdan bir an bile çıkarmıyor, gece gündüz dönüşüme çalışıyoruz. Şehri yöneten insanların hepsini aynı duyguya, aynı hassasiyete davet ediyorum.”


“Haliç bugün içler acısı durumda’’

“Müsilaj sorunuyla birlikte Marmara’da özel çevre koruma bölgesi ilan ederek seferberlik ruhuyla Marmara Denizi’mizi müsilajdan arındırdık ve tüm belediyelerle birlikte bir valilerimizin koordinasyonunda irade ortaya koyduk.’’ diyen Bakan Kurum, “Haliç kenarında atık su arıtma tesislerinin iptal edildiğini de duyuyoruz ve Haliç üzerine tenis kortu yapan kişiler de aynı. Büyük çabalarla temizlenen Haliç maalesef bugün içler acısı bir durumda. Buna ne İstanbullu ne de bizler müsaade etmeyiz arkadaşlar. Yani işimize odaklanmamız gerekiyor, işimizle ön plana çıkmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümle ilgili Esenler kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm değil. Mevcut yasaların hiçbir işe yaramadığını söyleyip bir yere varamayız’’ diye ekledi.


İBB’nin kira desteği açıklaması soruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 6306 sayılı Afet Riski Yasasında eksiklerin olduğu söylemlerinin sorulması üzerine “Biz hiçbir şekilde engellemeyiz merak etmesin. Verilebilecek her türlü desteğin verilmesini isteriz. Kentsel dönüşümde adım atmayan kira yardımını kime yapacak onu da bilmiyorum. Yani hiçbir adım atılmamış yerde kira yardımını nereye yapacağımızı da öğrenmek isteriz. İnşallah yaparlar daha fazlasını yapsınlar daha güzelini yapsınlar. Biz bu yasalarla mevcut yasalarla şu an bu saydığım projeleri İstanbul’umuzun 39 ilçesinde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Yasada eksiklik varsa dersin ki, şu eksikliği şöyle tamamlayalım, biz de elimizden geleni yaparız. Biz kusursuz değiliz, her şey doğrudur, eksik değildir demiyoruz, muhakkak eksiklikler olabilir, muhakkak hata da olabilir. Ama bakın biz bunları işte cuma günü 2 bin 30 konutun anahtarını vereceğiz, verilebiliyor demek ki, yapılabiliyor. Fikirtepe’de yarım kalanlar devam ediyor, İstanbul’da 140 bin konut devam ediyor, 300 bin konut tamamlanmış. Tüm Türkiye’de 1 milyonun üzerinde riskli yapı dönüşmüş. 412 alanda İstanbul’da dönüşüm çalışması yapılabiliyorsa demek ki bu yasalarla bu imkanlar olabiliyor, yapılabiliyor. O yüzden onlara da tavsiyemiz bunları bahane etmekten öteye geçip bir an önce vatandaşın, milletin yararına, faydasına, dönüşüm sürecine katılmalarıdır.’’ diye konuştu.


“Asbestli gemi ölçümler yapılmadan kıyılara sokulmayacak”

Bakan Kurum, basın toplantısının öncesinde kendisine yöneltilen soru üzerine İzmir’e yanaşacağı için çevrecilerin tepki gösterdikleri asbestli gemi ile ilgili açıklama yaptı. Bu geminin belirtildiği oranda aspest içermediğinin bildirildiğini ancak yine de kara sularına girmek üzere iken uluslararası normlara ve ülkemizde geçerli kanunlarına uygunluğunun araştırılarak girip-girmeyeceğine karar verileceğini aktardı. Kurum “Bu konuda izlenecek yol çok açık. Bunun siyasete alet edilmesini anlamıyorum. Yani biz insana ve doğaya zarar verecek bir maddeyi niye kıyılarımıza yaklaştıralım. Biz insanımızı ve doğayı diğerlerinden daha az mı seviyoruz? Tabii ki bu konudaki uygulamalar yasal zeminde bize neyi söylüyorsa onu izleyeceğiz. Biz ülkemizi herkesten çok seviyoruz.” şeklinde konuştu.