Muğla Planlama Ajansı’nın (MUPA) Muğla genelinde on üç ilçeyi kapsayan kapsamlı araştırmasının Menteşe verileri, kentin idari merkez olma niteliğine rağmen hane ekonomilerinin artan maliyetler karşısında giderek daha kırılgan hale geldiğini ortaya koydu. Araştırma, Menteşe’de yaşam koşullarının görece dengeli görünmesine karşın, özellikle geçim ve barınma başlıklarında bu dengenin ciddi baskı altında olduğunu gösteriyor.
Menteşe’de Her On Kişiden Dördü Sürekli Geçim Sıkıntısı Yaşıyor
Araştırmaya göre Menteşe’de yaşayanların yüzde kırk üç virgül biri, geçimini sağlamakta “her zaman” ya da “sık sık” zorlandığını ifade ediyor. Bu oran, Menteşe’yi Muğla genelinde geçim zorluğunun görece daha az hissedildiği ilçelerden biri konumunda tutsa da, hanelerin önemli bir bölümünün sürekli bir ekonomik baskı altında yaşadığını ortaya koyuyor.
Son on yılda hane bütçelerini en fazla zorlayan harcama kalemi ise açık ara farkla gıda oldu. Menteşe’de hanelerin yüzde seksen iki virgül beşi, yaşam maliyetlerindeki artışta gıda harcamalarının belirleyici rol oynadığını belirtiyor.
Barınma Maliyeti Haneleri Zorluyor
Araştırma sonuçları, Menteşe’de barınmanın hane bütçeleri üzerindeki en güçlü baskı alanlarından biri haline geldiğini ortaya koydu. Kiracı hanelerin yüzde yirmi yedi virgül dokuzu, aylık gelirinin yüzde kırkından fazlasını konut giderlerine ayırmak zorunda kalıyor. Bu oran, Menteşe’yi Muğla genelinde konut maliyetlerinin haneleri en fazla zorladığı ilçeler arasında üst sıralara taşıyor.
Artan konut maliyetleri, yer değiştirme eğilimlerini de beraberinde getiriyor. Menteşe halkının yüzde yirmi virgül yedisi, ekonomik nedenlerle başka bir il ya da ilçeye taşınmayı düşündüğünü ifade ederken; bu grubun yüzde on beş virgül sekizi başka bir şehre, yüzde dört virgül dokuzu ise Muğla içinde başka bir ilçeye taşınmayı planlıyor.
Altyapı ve Ulaşım Görece Yeterli, Ancak Sınırda
Menteşe’de altyapı hizmetlerine yönelik algı genel olarak görece olumlu seyrediyor. Araştırmaya katılanların yüzde seksen üç virgül altısı, su kesintisiyle hiç karşılaşmadığını ya da çok nadiren karşılaştığını belirtiyor. İlçe içi toplu taşıma hizmetlerini yeterli bulanların oranı yüzde altmış bir virgül sekiz, ilçeler arası toplu taşımayı yeterli bulanların oranı ise yüzde altmış iki virgül üç olarak ölçüldü.
Buna karşın elektrik, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısını “her zaman” ya da “sık sık yeterli” bulanların oranının yüzde otuz bir virgül birde kalması, altyapı sistemlerinin geleceğe dönük kapasitesi konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Çevre Kaygısı Artıyor: Su Geleceğin En Büyük Endişesi
Araştırmaya göre Menteşe’de çevre kirliliğinde artış gözlemlediğini belirtenlerin oranı yüzde kırk dört virgül sekiz. Tatil sezonunda artan çöp miktarının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini düşünenlerin oranı ise yüzde elli dört virgül yediye ulaşıyor.
Önümüzdeki yıllara dair çevre ve altyapı kaygılarında ise su kaynaklarının kullanımı yüzde yirmi iki virgül dört ile ilk sırada yer alıyor.
Bu haber 387 kez okundu.
