Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Header reklam

MUĞLALI BELGESELCİLER KAYSERİ’DE

Muğla ve çevresinde yaptığı

Muğla ve çevresinde yaptığı belgesellerle bölgedeki tarihi, doğal ve kültürel mirasın Türkiye çapında tanınmasında önemli rol oynayan belgeselci Rıfat Çığ, bu kez de 2017 yılında bir çobanın ilk izlerini bulduğu, sonradan bilim dünyası için oldukça önemli buluntuların gerçekleştiği Kayseri Yamula Barajı çevresinde belgesel çekimlerini başlatmak üzere ekibiyle bölgeye gitti.

Muğla’da Vali Lale Aytaman döneminde yeri tespit edilen ve Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Berna Alpagut tarafından kazıları gerçekleştirilen Özlüce Fosil Alanı’nda yaklaşık 6-7 milyon yıllık fil, gergedan, boynuzlular ve yırtıcılara ait fosiller bulunmuş, buluntular için Muğla Müzesinde özel bir sergileme bölümü oluşturulmuştu.

2008 yılında Rıfat Çığ, Prof. Dr. Berna Alpagut ile beraber Özlüce fosillerini geniş doğa tarihi anlatımları yaparak, “Turolian Cennet” adıyla belgeselleştirmiş ve İZ TV belgesel kanalı aracılığıyla izleyicilere tanıtmıştı.

Rıfat Çığ, Kayseri Yamula Barajı çevresinde de Muğla Özlüce fosilleriyle hemen hemen aynı dönemden fosiller bulunduğunu, bu bölgede fosillerin çok daha geniş bir alana yayıldığını ve farklı türlerle karşılaşma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Özellikle geçen yıllarda dünyada pek rastlanmayan biçimde alt çenesi ve her biri 3 metreye ulaşan savunma dişleriyle bütün halde çıkarılan dev fil fosilinin, türüne ait bulunmuş en büyük örnek olduğunu belirten Çığ, dünyada konuyla ilgilenen araştırmacıları Türkiye’ye çektiğini anlattı.

“7.5 MİLYON YILLIK BİR TARİHİN PEŞİNDEYİZ”

Rıfat Çığ, Kayseri Yamula Barajı fosil bölgesinin ilk kez belgeselinin çekileceğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kazıyı yöneten Prof. Dr. Okşan Başoğlu ve ekibi önceki tecrübelerimizi de bildiklerinden projemize büyük bir yakınlık gösterdiler. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bütün kazının olduğu gibi bizim de en önemli destekçimiz. Özlüce’den 14 sene sonra bu kez kayseri’de7.5 milyon yıllık bir tarihin peşindeyiz. Marmaris’ten gelen deneyimli ekibimle yine benzer bir atmosferin içinde bulunacağımız için çok heyecanlıyız.”

Haber :Esma Turan