Muğla’nın Menteşe ilçesinde Tiyatro ve Sinema Sanatçıları Derneği ile Hayalhane Tiyatrosu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.
Tellallar davul zurna ile duyurdu
Etkinlik, davul zurna eşliğinde sokaklarda dolaşan tellalların kadına yönelik şiddetin sona ermesi çağrısı içeren fermanı okumasıyla başladı. Tellallar, vatandaşları halk pazarının kurulduğu sosyo-kültürel alanda düzenlenen sokak tiyatrosuna davet etti.

Kadınların yerine tezgâha geçtiler
Etkinlik kapsamında tiyatro sanatçıları ve gönüllüler, pazarda satış yapan emekçi kadınların dinlenebilmesi için tezgâhların başına geçerek satış yaptı. Gönüllü gençler ise pazara gelen kadınların alışveriş poşetlerini taşıyarak ihtiyaç duyanlara evlerine kadar eşlik etti.
“Kadınların omuzlarında hayatın yükü var”
Tiyatro ve Sinema Sanatçıları Derneği Başkanı ve Hayalhane Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Topbaş, 8 Mart’ta Muğla’da bir kadının eşi tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, “Biz ne kadar etkinlik ve farkındalık çalışması yapsak da bunlara ‘dur’ diyemiyoruz.” dedi.
Topbaş, pazarda çalışan kadınlara bir nebze olsun nefes aldırmak için onların yerine satış yaptıklarını belirterek, “Kadınların omuzlarında yalnızca pazar torbaları değil, hayatın bütün yükü var.” ifadelerini kullandı. Sokak tiyatrosu ile kadınların maruz kaldığı şiddeti, eşitsizliği ve görünmeyen emeği sanatın diliyle anlatmaya çalıştıklarını vurguladı.

Başkan Aras’tan destek
Etkinliğe katılan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Muğla’da bir kadının eşi tarafından öldürülmesinin acısını yaşadıklarını belirtti. Aras, kadınların sesinin sanat aracılığıyla duyurulmasının önemli olduğunu ifade ederek anlamlı etkinlik için tiyatro oyuncularına teşekkür etti.
Güleda Cankel unutulmadı
Etkinlik, 2019 yılında Isparta’da erkek arkadaşı tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Güleda Cankel anısına hazırlanan sokak tiyatrosu ile sona erdi.

Bu haber 44 kez okundu.
