TÜİK’in 2025 yılı yaşlılık istatistiklerine göre Türkiye nüfusu hızla yaşlanırken, Muğla’da yaşlı nüfus oranı dikkat çekici seviyelere ulaştı. Kentte yaşlı kadınların oranı yüzde 15.9 ile erkekleri geride bıraktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen “Yaşlılar İstatistikleri 2025” verilerini kamuoyuyla paylaştı. Veriler, Türkiye’nin “demografik dönüşüm” sürecinde olduğunu ve yaşlı nüfusun diğer yaş gruplarına göre çok daha hızlı arttığını ortaya koydu. Muğla özelinde bakıldığında ise; toplam nüfus içindeki yaşlı oranı erkeklerde yüzde 13.5 iken, kadınlarda bu oran yüzde 15.9 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye Genelinde Yaşlı Sayısı 9.5 Milyonu Aştı
2020 yılında yaklaşık 8 milyon olan yaşlı nüfus (65+ yaş), son 5 yılda yüzde 20,5 gibi rekor bir artışla 9 milyon 583 bin 59 kişiye ulaştı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı ise yüzde 11,1’e yükseldi. Uzmanlar, bu oranın yüzde 10’un üzerine çıkmasının “nüfusun yaşlanması” anlamına geldiğini vurguluyor.
Yaş Grubu ve Yaşam Süresi Detayları:
-
65-74 Yaş Grubu: Yaşlı nüfusun yüzde 62,9’unu oluşturuyor.
-
Asırlık Çınarlar: Türkiye genelinde 100 yaş ve üzerindeki kişi sayısı 8 bin 290 olarak belirlendi.
-
Cinsiyet Dağılımı: Yaşlı nüfusun yüzde 55,3’ünü kadınlar, yüzde 44,7’sini erkekler oluşturuyor.
Türkiye Dünya Sıralamasında 75. Basamakta
Dünya nüfusunun yüzde 10,4’ünü yaşlıların oluşturduğu tahmin edilirken, en yüksek yaşlı oranına sahip ülkeler Monako (%36), Japonya (%30) ve İtalya (%25,1) oldu. Türkiye ise 194 ülke arasında 75. sırada yer alarak “genç nüfus” avantajını sayısal olarak korusa da hızla yaşlanan ülkeler kategorisinde yer alıyor.
Ölüm Nedenlerinde “Dolaşım Sistemi” İlk Sırada
TÜİK verileri, yaşlı nüfustaki sağlık risklerini de gözler önüne serdi. 2024 yılı verilerine göre yaşlı ölümlerinin ana nedenleri şu şekilde sıralandı:
-
Dolaşım Sistemi Hastalıkları: %39,9
-
Solunum Sistemi Hastalıkları: %17,2
-
Tümörler (İyi ve Kötü Huylu): %14,1
Cinsiyetler arası en belirgin fark tümör kaynaklı ölümlerde görüldü. Erkeklerin bu nedenle hayatını kaybetme oranı yüzde 18,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 10,1’de kaldı.
Bu haber 324 kez okundu.
