Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Header reklam

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan enflasyon raporu

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu,

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 2022 yılı üçüncü enflasyon raporuna dair sunum yaptı. Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükseldiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2022 yılı üçüncü Enflasyon Raporu’nu TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu açıkladı. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60,4’e yükseldi. Önceki raporda tahmin yüzde 42,8’di.


Gıda enflasyonu tahmini arttı

Kavcıoğlu’nun açıkladığı enflasyon raporunda 2022 ve 2023 yılı enflasyon tahmini gıda fiyatları varsayımları yukarıya doğru güncellendiğini belirtti. 

Enflasyonun 2022 yıl sonunda orta noktası ise yüzde 60,4 olmak üzere, yüzde 56,9 ile yüzde 63,9 aralığında olarak aktarıldı.

2023 sonu için enflasyon tahmini yüzde 12,9’dan yüzde 19,2’ye çıkarıldı.

2024 enflasyon tahmini ise yüzde 8,8 oldu.

Merkez Bankası enflasyon raporu sunuldu – Video


“Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinin devam ediyor”

Toplantıda geçmiş üç aya dair değerlendirmeler aktarıldı. Bu aşamada Kavcıoğlu, yılın ilk çeyreğine gerçekleşen enerji maliyeleri ve Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinin devam ediyor olmasının küresel ekonomiler üzerinde bir risk oluşturduğunu belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu konuşmasında, Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir dönüşüm sürecinde olduğunu ve mayıs ayında sanayi üretimi yıllık bazda 9,1 oranın güçlü bir artış kaydettiğini dile getirdi.


Kavcıoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar:

Dünya ülkelerinin yıl sonu enflasyon tahminleri yukarıya doğru güncellendi. Küresel enflasyonun kalıcılığı yönündeki endişeler kuvvetlenmektedir.Türkiye iki kez üst üste cari fazla verdi. Bu durum Türkiye için yeni bir başlangıca ve büyümeye işaret etmektedir.

Yatırım harcamaları devam etmektedir. Özellikle sanayi yatırılmarı istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Yatırım yüzde 10,5 oranında büyümüştür.Türkiye ekonomisinin istihdamı destekleyen makina ihracatı milli gelirden aldığı pay artmaktadır. Kalıcı fiyat istikrarına katkı sağlayacaktır.

Sanayi üretimi arkmaktadır. Sanayi ciro endeksi ve kapasite kullanım oranları güçlenmektedir. Bu durum yatırım talebini desteklemektedir. Firmaların kapasite kullanım iştahını desteklemektir. Bu eğilik tüm sektörlere yayılarak güçleniyor.

Gelişmeler istihdama olumlu yansımaktadır. İşsizlik gerilemektedir. Mayıs ayında 30,8 milyon kişi istihdam etmektedir. Buna rağmen işsizlik de devam etmektedir.

Önemli ticaret ortaklarımız arasında rekorlar kırılmasında üç temel faktör var. Bunlar Türkiye’nin sahip olduğu avantajlar, ihracatçımızın uyum sağlama kapasitesi ve finans sektörünün uygun koşullar sağlamasıdır.

Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir.


Para politikasının amacı Liralaşmayı desteklemek

Kavcıoğlu, sunumunda uygulanan para politikasına da değinerek politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiğini belirterek, ticari kredilerdeki artışa makro ihtiyati tedbirlerin alındığını vurguladı. Zorunlu karşılık oranlarına dair yeni düzenlemeleri aktaran Kavcıoğlu, Liralaşma stratejisi doğrultusunda teminatlarda yapılan değişikliklere değindi. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu faaliyetlerdeki amacın Türk Lirası’nın artırılması doğrultusunda hareket edildiğinin altını çizdi.


Basın toplantısından

Toplatıda sunumun sonrasında basın toplantısı gerçekleşti.


“Resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye”

Sorulara cevap veren Kavcıoğlu tüm dünyada resesyon endişesi yaşandığını ancak resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti.


“Enflasyon düşüş eğilimine girecek”

Toplantıda kendisine “Ne zaman normalleşmeyi göreceğiz?” şeklinde yöneltilen soruya Kavcıoğlu, “Türkiye’nin potansiyeli sadece kur politikasıyla değerlendirmemek lazım, bizim odaklandığımız konu enflasyon. Aldığımız kararlar ve ekonomik politikalar yakın zamanda toparlanacak ve bu aydan sonra düşüş eğilimine girecek.  Baktığınızda gıda sektörü çok iyi konumda, tarım çok iyi gidiyor ve turizm de çok iyi.” şeklinde cevap verdi.

Kavcıoğlu, sorunun devamında, bu aydan sonra enflasyondaki yükselişin düşüşe gireceğini beklediklerini ve yol sonu rakamlarının tahminlerin de altına inebileceğini vurguladı.


“Enflasyon rakamı yıl sonu tahminlerinin altında toparlanacak”

Bir diğer soruya ise verdiği cevapla Kavcıoğlu, sunumda belirtilen yüzde 80-90 enflasyonda zirvelere çıkılmasını değil gösterge ve verilere göre yıl sonu tahminlerinin altında kapatılacağına vurgu yaptı.

Atalettle ilgili soruya ise enflasyonla mücadelede kararlılıkla mücadele etmeye devam edildiğine vurgu yaptı.

(AYRINTILAR GELİYOR)