Türkiye’de artan suç oranları cezaevlerinin dolup taşmasına neden oldu. Açıklanan verilere göre cezaevlerinin kapasitesinin üzerinde 92 bin 516 mahkum bulunuyor. Bu durum yetkilileri harekete geçirirken, cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla hazırlanan kısmi af düzenlemesinde son aşamaya gelindi.
COVID Affının Kapsamı Genişletilecek
Pandemi döneminde uygulanan ve açık cezaevlerinde kalan mahkumların geçici süreyle tahliye edilmesini öngören düzenleme, salgının uzamasıyla birlikte kalıcı hale dönüştürülmüştü. Türkiye Gazetesi‘ne göre; af düzenlemesinin kapsamının genişletilmesi planlanırken, belirlenen kritik tarih ise 31 Temmuz 2023 olacak.
Cezası Kesinleşmemiş Olanlar da Yararlanabilecek
31 Temmuz 2023 öncesinde cezası kesinleşmiş olanları kapsayan bu kolaylık, aynı tarihten önce suç işleyip de cezası kesinleşmemiş olanları kapsamıyordu. Adalet Bakanlığı ve AK Parti’nin de sıcak baktığı yeni düzenleme ile 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyip cezası kesinleşmemiş olanlar da kapsama alınacak. Adalet Bakanı Tunç, bu konuda düzenleme yapılabileceğinin mesajını vermişti.
Muhalefet Partileri ile Uzlaşma
Muhalefet partileri de COVID izni olarak bilinen düzenleme konusunda yeni bir adım atılmasını gündeme getiriyor. TBMM’ye verilen kanun teklifleri de bu doğrultuda. Son olarak İyi Parti, aynı konuda kanun teklifi verdi. AK Parti kaynakları, TBMM gündemine gelecek Yargı Paketi görüşmeleri sırasında partilerin uzlaşması durumunda ortak imza ile önerge eklenebileceğini söyledi.
Suç Tarihi Esas Alınacak
Düzenleme kabul edilirse, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olanlar, kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında dışarda tamamlayacak. Bu düzenlemeden, denetimli serbestliğe ayrılmalarına beş yıl veya daha az süre kalanlar faydalanacak. Böylece, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işlemiş olanlar, kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek. Bu yeni düzenleme ‘kısmi af’ olarak nitelendiriliyor. Eski düzenlemeden 31 Temmuz 2023 itibarıyla sadece cezası kesinleşmiş olanlar faydalanmıştı.
Adaletsizlik Ortaya Çıktı
AK Parti kaynakları, eski düzenlemenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu tartışmalara dikkat çekerek, “İki kişi düşünün; aynı mahkemede yargılandı ve aynı cezaları aldılar. Ancak birinin cezası 31 Temmuz 2023 öncesi kesinleşti, diğerininki sonraya kaldı. Bu gecikme, yargı süreçlerinden kaynaklanıyor ve burada bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Bu sebeple 31 Temmuz 2023 tarihi, cezanın kesinleştiği tarih değil, suçun işlediği tarih olarak esas alınmalı. Evrensel hukuk kuralları bunu gerektiriyor” dedi.
Sayı Belli Değil
AK Parti ve Adalet Bakanlığı kaynakları, yapılacak yeni düzenlemeden faydalanacakların sayısının belli olmadığını belirterek, “31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyenlerin sayısı çıkarılabilir, ancak cezalarının ne zaman kesinleşeceğine dair bir veri yok. Bu nedenle şu anda toplam bir sayı ortaya çıkmaz” dediler.