Türkiye genelinde sıcak hava Çarşamba gününden itibaren kendisini hissettirecek. İstanbul da sıcak havanın etkili olacağı noktalardan biri. İstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcak havalarla ilgili İstanbul’da da binaların Bodrum örneğinde olduğu gibi açık renklere boyanması gerektiğini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava dalgalarına ilişkin konuştu. Kentleşme nedeniyle şehirlerde hava koridorlarının kapandığını, bunun sıcaklığı daha da fazla hissettirdiğini söyleyen Kadıoğlu, büyük şehirlerde üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalakların sıcaklara karşı korunması gerektiğini söyledi.
Kadıoğlu, İstanbul’a ilişkin bir öneriyi de gündeme taşıdı. Kadıoğlu, İstanbul gibi büyük kentlerde binaların, Bodrum örneğinde olduğu gibi beyaza boyanması gerektiğini söyledi.
Kadıoğlu şöyle devam etti: “Kent ısı adasını azaltıcı etkiler üzerinde çalışıyor olmamız lazım. Yeşil çatılara ağırlık vermemiz lazım. Beyaz olunca güneş ışınları geri yansıyacak, güneş ışınları yutmayacak, güneş ışınlarını yutup sonra geri salmayacağı için kent Isı adası düşük değerde olacak. O yüzden artık herkesin kafasına göre boyamaktan vazgeçmesi lazım.”
Kaynak:DHA
Bu haber 4 kez okundu.
