Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kule Reklam - Çiftlik
Kule Reklam - Çiftlik

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EMRE ÇAY SON BİR YILIN DEĞERLENDİRMESİNİ YAPTI

Bu haberin fotoğrafı yok

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek eğitim öğretimde son bir yılın genel değerlendirmesini yaptı. Çay, “Yeni eğitim öğretim yılının öğrencilerimize ve tüm velilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Menteşe Öğretmenevi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

il genelinde yürütülen eğitim öğretim faaliyetlerinde kamuoyunu bilgilendirme adına verdikleri her türlü destek için basın mensuplarına teşekkür etti.

Sohbet havasında gerçekleşen toplantıda son bir yılda il genelinde yürütülen projeler, eğitim yatırımları, okulların devam eden onarım ve iyileştirme çalışmaları ve yeni eğitim öğretim yılı hazırlıkları hakkında bilgilendirme yapıldı.

2021 – 2022 eğitim öğretim yılı 1073 okul ve kurumda görevli 14.005 idareci ve öğretmen, 164.658 örgün eğitim 13.292 açık öğretim öğrencisi ile tamamlandığını dile getiren İl Müdürü Emre Çay “Muğla eğitim ailesi olarak öğrencisi, öğretmeni, idarecisi ve velisiyle çok büyük bir camiayız” dedi.

İl Müdürü Emre Çay’ın açıklamalarından bazı satır başlıkları şöyle;

Bakanlığımızın son bir yılda ağırlıklı olarak üzerinde durduğu 5 yaş okul öncesi okullaşma oranının arttırılması hedefi doğrultusunda ilimizde 5 yaş okul öncesi okullaşma oranı 2021 Eylül ayından itibaren %71,20’den %99,72’ye yükselmiştir. Diğer bir önemli konu olan mesleki eğitimde ise ilimiz MESEM’lerinde kayıtlı 8.995 kursiyer / öğrenci ile %360’lık bir kayıt atış oranı elde edilmiştir. Çoğunluğu mesleki eğitim veren okul ve kurumlarımız tarafından olmakla birlikte Türk Patent Enstitüsüne 369 sınai mülkiyet hakkı için başvuru yapılmış ve bunlardan 155 tanesi tescil almaya hak kazanmıştır. Ayrıca döner sermaye işletmesine sahip 26 okul ve kurumumuzun DÖSE gelirlerinde %66,25’lik artışa ulaşılmıştır.  İlimize kazandırılan yeni binalara bakıldığında son bir yılda bilim ve sanat merkezlerinin sayısı Köyceğiz ve Marmaris BİLSEM ile 4’ten 6’ya çıkarılmıştır.

Ayrıca yalnıza 3 ilçemizde bulunan rehberlik ve araştırma merkezlerine bir yenisi daha eklenerek Bodrum ilçemizde de bir rehberlik ve araştırma merkezi kurulmuştur. Yine 3 ilçemizde bulunan e-Sınav merkezi sayısı Datça, Marmaris, Milas ve Köyceğiz e-Sınav Merkezleri ile 7’ye çıkarılmıştır. LGS sınavı puanı ortalaması 287,92’den 2022 yılında 310,38’e çıkarılırken Türkiye ortalamasından % 24,5 daha fazla artış oranına ulaşılmıştır.

Hayatboyu öğrenme merkezlerimizde 2021 yılında açılan 3.426 kursa 64.359 kursiyerimiz katılırken, 2022 yılının ilk 7 ayında 3.206 kurs açılmış ve bu kurslara 72.034 kursiyerimiz katılım göstermiştir. Bakanlığımızca bu yıl ilk kez uygulanan yaz kursları ile ilimizde 5.718 öğrenciye tatil döneminde de eğitim imkânı sunulmuştur.

Muğla Valiliğimiz himayelerinde yürüttüğümüz projelerimiz ile; Çevre Dostu Bin Okul Projesi ile seçilen 14 pilot okulun tamamına, sensörlü lamba ve fotoselli bataryalar takılmış olup okul bahçelerinde yağmur suyu toplama tankları kurulmuştur. Okullarda anlık tüketim göstergeli elektrik sayaçları kurulumu ağlanmıştır. 14 okulun her birinde bir adet Sıfır Atık Kütüphanesi hayata geçirilmiş 13 tanesinde ise güneş enerjili bahçe aydınlatma sistemi kurulması sağlanmıştır. 1 okulumuzun çatısına ise güneş enerji sistemi – GES kurulmuştur.

Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi kapsamında 75 okulumuzun bakım, onarım ve tadilatı tamamlanmıştır. Proje kapsamında ayrıca; o 62 anasınıfı ve 5 derslikli bir anaokulu açılmış, o 6 okulumuza müzik ve 7 okulumuza spor odası kurulmuş, o 23 okulumuza öğretmenler odası desteği sunulmuş, o 73 okula kitap desteği, 62 okula yazıcı fotokopi makinesi ve bilgisayar desteği sağlanmış, o 59 okulumuza ilkyardım dolapları verilirken aynı zamanda 59 okula da geri dönüşüm setleri kazandırılmış, o 40 okula kamera güvenlik sistemleri kurulmuş ve 38 okulumuzun çok amaçlı toplantı salonlarına ise ses sitemi desteği sağlanmış, o 32 okulumuza masa tenisi kazandırılırken 22 okulumuz da yeni basketbol potasına kavuşmuş, o Sağlanan eğitim faaliyetlerine 1.14 veli, 7.751 öğrenci, 12.003 öğretmen ve 1.649 yönetici katılım göstermiştir.

Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi kapsamında; Kütüphanesi olmayan 322 okulumuza kütüphane kurulmuş, okul kütüphanelerinde bulunan kitap sayısı %200’lük artış ile 426.843’ten 1.281.478 çıkarılmış, öğrenci başına düşen kitap sayısı 8,1’e yükselmiş ayrıca ilimize 43 tane Sıfır Atık Kütüphanesi kazandırılmıştır.

İlimizde işletmelerimizin çırak ve stajyer bulma sorununa çözüm üretmek amacıyla kurduğumuz çırakarıyorum.com isimli web aracı ile 784 işletme kayıt altına alınmış bu işletmelerin ihtiyaç duyduğu 290 çırak / stajyer işletmelere yönlendirilmiştir.

Mavi Yeşil Okullar projesi sayesinde okullarımızda armatürlerin değişimi, sensörlü lamba sistemleri kurulumu, yağmur suyu biriktirme alanları ve kompost çukurları oluşturulması, düzenlenen bilinçlendirme çalışmaları ile 184 okulda öğrenci başı aylık elektrik tüketiminde 1,47 KW, su tüketiminde ise 0,27 metreküp tasarruf sağlanmıştır.

Ayrıca tüm okullarımızda “israf avcıları” takımları kurulmuş, çevre-doğa farkındalığı odaklı okul panoları hazırlanmıştır.

Katılımcıların Mavi Yeşil Okullar projesi etkinlikleri ile; çevre konusunda farkındalık sağlama, çevre bilincini geliştirme ve teorik bilgilerin uygulamasını görme gibi kazanımlar elde ettikleri belirlenmiştir.

OkurGezer Projesi ile 13 ilçemizde 50 yazarımız, 7.500 öğrencimiz ile buluşturulmuştur. eTwinning Avrupa Kalite Etiketi Belgesi alan öğretmen sayısında %167; eTwinning Ulusal Kalite Etiketi Belgesi alan öğretmen sayısında %143’lük artış sağlanmıştır.

İl, ilçe, okul ve kurumlar arasında güçlü ve hızlı iletişim sağlamak, en alt birimden en üst birime kadar istatistiki veri toplama ve raporlama iş ve işlemlerinde standardizasyon sağlamak ve okul ve kurumlarımızın kurumsal hafızalarını oluşturarak gelişim süreçlerini takip etmek amacıyla Müdürlüğümüz yazılım ekibince Muğla Eğitim Yönetim Bilgi Sitemi – MEYBİS kurulmuştur.

 İlgi – Beceri Değerlendirme ve Yönlendirme Modülü aracılığı ile 11.066 öğrencimiz yetenek ve ilgi testine tabi tutulmuş, verilen yönlendirme karnesi ile LGS sınavı sonrasında lise tercihlerinde ilgi ve yetenekleri doğrultusunda tercih yapma süreçlerine katkıda bulunulmuştur.

Eğitim kurumlarımızda iyi örneklerin ortaya çıkarılması, diğer eğitim kurumları için model teşkil etmesi ve il geneli yaygınlaştırılması amacıyla düzenlediğimiz “Eğitimde İyi Örnekler” yarışmasında ön elemeyi geçen 333 projenin il değerlendirme süreci devam etmektedir.

Muğla Öğretmen Akademisi çalışmalarında 260 hizmetiçi eğitim faaliyeti düzenlenmiş ve bu eğitimler 30.000 izleyici tarafından izlenmiştir.

Eğitim Yönetici Geliştirme Programı (YÖGEP) ile 533 idarecine yönelik 9 ilçemizde toplamında 2.760 saatlik 92 eğitim faaliyeti düzenlenmiştir.

Okullar Orman Olsun projesi kapsamında 2021 Muğla Orman Yangınları sonrasında çevre bilinciyle donanmış ve bu donanımı günlük hayatına uygulayabilen meraklı ve duyarlı, nitelikli, bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla çeşitli yarışmalar ve faaliyetler düzenlenmiştir.

Şu ana kadar 24 okulumuzun büyük onarım işlemleri tamamlanmış olup 7 okulumuzun daha 2022-2023 eğitim öğretim yılı Eylül ayında tamamlanması sağlanacaktır. Yaz tatili döneminde başladığımız 26 okulumuzun bakım onarım çalışmaları 2022-2023 eğitim öğretim yılı Eylül ayında tamamlanacaktır. Kavaklıdere, Menteşe, Ula ve Yatağan ilçelerimizde doğalgaz erişimi bulunan 70 okulumuzdan 41 tanesinin doğalgaz dönüşüm işlemleri tamamlanmıştır. 25 tanesinin daha 2022-2023 eğitim öğretim yılı Eylül ayında tamamlanması planlanmaktadır.

İlimizde Temel Eğitim İl Yapım Programında 17, Ortaöğretim Devlet Yapım Programında ise 8 toplamda 25 yatırım projesi bulunaktadır. Yatırım programının tamamlanması ile ilimize 256 derslik, 200’er yatak kapasiteli 5 pansiyon, 1 spor salonu ve 8 atölye kazandırılacaktır. İlimizde imzalanmış olan 16 hayırsever protokolünün tamamlanması ile ilimize 196 derslik, 11 atölye, 1 yemekhane, 1 spor salonu ve 1 RAM – Rehberlik ve Araştırma Merkezi kazandırılacaktır.”

İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay okullarda bakım, onarım ve iyileştirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayarak, “Öğrencilerimizin öncelikle çok daha güvenli ve modern binalarda eğitim öğretime başlamaları için tüm ekibimizle sahadayız. İlçelerimizi ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde inceliyor ve ilçe müdürlerimiz, şube müdürlerimiz ve tüm ekibimizle çalışmaları yakından takip ediyoruz. Okullarımızda çalışmalar tamamlandığında Eğitimde marka şehir olan Muğla’mızda çok daha güvenli ve modern eğitim ortamlarını öğrencilerimize sağlamış olacağız. Onarım çalışmaları tamamlanıncaya kadar bazı okullarımızda öğrencilerimizi kısa bir süre misafir ederek yine kendi öğretmenleri eşliğinde eğitim öğretime kesintiye uğramadan devam edeceğiz. Bununla ilgili tüm planlamalarımızı yaptık. Velilerimiz ile okul müdürlüklerimiz koordineli bir şekilde süreci paylaşıyorlar. Çok daha hazırlıklı ve planlı bir şekilde yeni eğitim öğretim yılına başlayacağız. Yeni eğitim öğretim yılının öğrencilerimize ve tüm velilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Haber :Esma Turan

Bu haber 0 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 186. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Muğla İl
Sıradaki Haber Muğla İl Jandarma’dan Vali Akbıyık’a 186’ncı Yıl Ziyareti