Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kule Reklam - Çiftlik
Kule Reklam - Çiftlik

Gökcan: “İşte CHP’nin vizyonsuzluğu”

Bu haberin fotoğrafı yok

AK Parti Milletvekili Muğla Yelda Erol Gökcan, TBMM’de gündem dışı söz alarak, Datça’da restorasyonu yapılan Çeşmeköy Camii hakkında konuştu.

Milletvekili Gökcan; “Muğla kamuoyunu yakından ilgilendiren  ve Ulusal basında da tartışılan,  Datça ilçemizdeki 700 yıllık tarihi Çeşmeköy Camii,  Restorasyon adı altında maalesef adeta yıkılıp yeniden yapılmıştır.” Şöyle konuştu: “İş bilmez CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi tarihsel mirasımıza, kültürümüze ve emanete ihanet etmiştir. Onaylı restorasyon projesine uymamış, bambaşka bir yapı yapmışlardır. Restorasyon, işin ehli insanlarca  ve bu bilince sahip kurumlarca   yapılması gereken bir çalışmadır. Bu yüzdendir ki restorasyon yapılırken çok dikkat edilmeli ve aslına sadık kalınmalıdır.

700 yıllık Çeşmeköy Camiinde yapılan restorasyon çalışması da maalesef buna kötü bir örnektir. Camimizin tarihi duvarlarının sıvanarak beyaza boyandığını görüyoruz.

Restorasyon ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımız  ile görüştük. Bakanlık konu ile ilgili bir çalışma yaptı ve  rapor hazırladı.

Bakanlık raporuna göre; Datça İlçesi, Cumalı Mahallemizde,  korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli mezarlık ve cami bulunmaktadır.

Mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olduğu için restorasyonu da Belediye  tarafından yapılmaktadır.

Caminin onarımına ilişkin restorasyon projeleri Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca uygun bulunmuştur. Ancak, Camide onaylı restorasyon tadilat projesine uygun çalışma yapmamış,

Projeden  farklı olarak;  “Alaturka kiremit parçası baskılı sıva kalıntıları korunarak tamamlanacaktır”  taahhüdüne uyulmadığı, caminin çatısında kiriş sayılarının fazla olarak yapıldığı, caminin ön cephesindeki kemerlerin biçimlerinin farklı olarak uygulandığı, kadınlar mahfilinde onaylı projesinden farklı imalatların yapıldığı, Onaylı projesinde bulunmasına rağmen şadırvan ve avlu kapısının yerinde yapılmadığı tespit edilmiştir.

Özelikle cephe uygulamasının projesinden oldukça farklı olduğu hem görsellerde hem de yapılan incelemelerde mevcuttur.

Yapılan onaylı restorasyon projesinden farklı uygulamalar Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun yapacağı ilk toplantı gündeminde değerlendirilecektir.

Görüldüğü gibi tamamen keyfi ve sorumsuzca yapılan bir restorasyon ile karşı karşıyayız. Biz yapılan bu yanlış işin de sonuna kadar takipçisi olacağız.

Biz de diyoruz ki; Tarihi miras, babanızın malı değil, üzerinde istediğiniz gibi oynayamazsınız.  Bu hakkı nereden aldığınızı sanıyorsunuz. Bir camiyi bile restore edemeyip bozanlar, bir de ülkeyi yönetmeye talip oluyorlar. Siz restorasyon değil heykel yapmaya devam edin. İşte CHP’nin restorasyon anlayışı… İşte CHP’nin vizyonsuzluğu.”

Haber: Serdar Aksivri

Bu haber 0 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muğla’nın Fethiye ilçesindeki dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan uçuş
Sıradaki Haber Eğitim alan kadın pilot denize düştü