Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kule Reklam - Çiftlik
Kule Reklam - Çiftlik

EVCİL HAYVANLARA ÇİP İÇİN SON TARİH 31 ARALIK

Bu haberin fotoğrafı yok

Can dostlara mikroçip taktırmak için son tarih 31 Aralık. Muğla genelinde şimdiye kadar 10 bin 267 kedi, 18 bin 688 köpek olmak üzere toplam 28 bin 955 hayvan çiplenerek kimliklendirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, kapsamında kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi.

Mikroçip uygulamasıyla PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor.

Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.

Tarım müdürlüklerinde 75 TL olan çiplendirme fiyatı ise özel kliniklerde 300 TL olduğu öğrenildi.

Evcil hayvanlarına çip taktırmayan kişilere 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle artacak olan ceza fiyatlarıyla 3 bin 684 TL para cezası uygulanacak.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden açıklanan verilere göre; şimdiye kadar il genelinde 10 bin 267 kedi, 18 bin 688 köpek olmak üzere toplam 28 bin 955 hayvan çiplenerek kimliklendirildi.

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen ise konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Bu yönetmelik kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ile ilgili çıkarıldı. Bu ay sonuna kadar sahipli tüm hayvanların çiplendirilip kimliklendirilmesi uygulamasıdır. Yılbaşından sonra da 6 aya kadar yavru köpeklere takılmaya devam edilecek. Sokak hayvanlarına da belediyenin barınakları çiplendirme yapıyor. Bu uygulama özel kliniklerde ve tarım müdürlüklerinde yapılabiliyor. Şuan da özel kliniklerde fiyat 300 tl. Çiplendirme uygulaması önemli, mutlaka yapılmalıdır.”

Haber :Esma Turan

Bu haber 2 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik
Sıradaki Haber 15 Temmuz Gazisi Emine Fidan, o geceyi anlattı