Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kule Reklam - Çiftlik
Kule Reklam - Çiftlik

EĞİTİM-SEN’DEN ORTAK ÇAĞRI: “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İPTAL EDİLSİN”

Bu haberin fotoğrafı yok

Muğla’da Eğitim-Sen emekçileri, “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli, seminer-sınav süreci” durdurulmalıdır” talebiyle basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen üyeleri, dün eş zamanlı yaptığı eylemlerle öğretmenlerin tüm itirazına rağmen hazırlanıp Meclis’ten geçirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesini istedi.

Öğretmenler ayrıca dönem başı ve sonlarında öğretmenlere dayatışan sınav ve seminerlerin de iptal edilmesini talep etti.

Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de Sınırsızlık Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına; CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Milletvekili Süleyman Girgin, bazı siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve üyeler katıldı.

Şube Başkanı Birdal Savran’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir. Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır. Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır.

“BU SÜREÇ BİR AN ÖNCE DURDURULMALIDIR”

Sendikamız, bu kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarını yükseltmiş, gerek eylem ve etkinliklerle, gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bağlı süreci durdurmaya çalışmıştır. Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne de iyileştirmeler ile kısmi düzenlemeler talep etmiştir. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sınava hazırlama tutumuna da girmemiştir. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen, seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmektedir.

“YANDAŞ KADROLAŞMA SORUNU VAR”

Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesi asla kabul edilemez. Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Mevcut meslek kanunu öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi çalışma barışını ve iş güvencesini de riske atmaktadır. İstanbul gibi metropol şehirlerinde ortalama kiranın öğretmen maaşıyla aynı olduğu koşullarda yaşıyoruz ve bizim barınma sorunumuz var. 7 yıla yakındır khk ve ihraç süreci devam ederken, ‘’iş güvencesi’’ gündemimiz var.  İdareci atamalarında mülakat ve yandaş kadrolaşma sorunu var.

“MESLEK KANUNU OLARAK KABUL ETMİYORUZ”

Eğitim sistemindeki değişimlerde öğretmenin iradesinin yok sayılması sorunu var. Ataması yapılmayan yüzbinleriz, ücretli öğretmenlik adı altında köleleştiriliyoruz, özel okullarda güvencesiz ağır koşullarda çalışıyoruz. Yani bizim, öğretmenlerin, gerçek sorunları ve gündemleri var. Kariyer hesabına ihtiyacımız yok. Dolayısıyla saydığımız hiçbir sorunumuzun çözümünü içinde barındırmayan bu düzenlemeyi meslek kanunu olarak kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir. Eğitim Sen olarak, eleştiri ve önerilerimiz doğrultusunda hazırlanacak gerçek bir meslek kanununu talep etmeye devam edeceğiz.

“BİR MAAŞ TUTARINDA YILDA İKİ KEZ ÖDEME SAĞLANMALIDIR”

Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır.  Bu nedenle başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir. Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin, Ayrımsız Bütün Eğitim ve Bilim Emekçilerine Bir Maaş Tutarında ve Yılda İki Kez Ödenmesi Sağlanmalıdır 2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır. Eğitim Sen, tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edecek ve ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadelesini yükseltecektir. Yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

Haber :Esma Turan

Bu haber 0 kez okundu.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’de sadece Artvin, Muğla ve Aydın’da Osmanlı döneminden günümüze kadar
Sıradaki Haber Yelişyurt’ta boğalar eğitim için arenaya çıkacak