Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

BAŞKAN ÖZER, ESNAFIN TALEPLERİNİ FEDERASYONA İLETTİ

Muğla Kamyoncu, Otomobilci ve

Muğla Kamyoncu, Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, şoför esnafının sorunlarını ve taleplerini, Türkiye Şoförler Otomobilciler Federasyonu’na iletti.

Muğla Kamyoncu, Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, Ticari Taksilerde yapılan ÖTV muafiyeti genişletilerek Taksi, Kamyonet kamyon Servis ve Özel Halk Araçlarını kapsayacak şekilde yeniden uygulanması taleplerini Türkiye Şoförler Otomobilciler Federasyonu’na iletti.

Başkan Özer’in federasyona ilettiği talepler şöyle:

“Okul Servis Araçlarında 2023 yılına kadar uygulanacak olan 15 yaş şartının, ekonomik olumsuzluk ve araç değişimlerinde yaşanan zorluklar göz önüne alınarak kalıcı hale getirilmesi. Esnaflar için gelir vergisinde indirim veya muafiyet sağlanması. Tüm ticari Taşıma Araçlarında kullanılan akaryakıtta vergi muafiyeti getirilmesi. Ücretsiz taşımalara ilişkin verilen gelir desteği ödemesinin biniş bazlı gerçekleştirilmesi veya destek ödemesinin adil şekilde dağıtılabilmesi için belediyelere yetki verilmesi.

“BEDAVA BİNİŞ KALEMLERİ AZALTILSIN”

Bedava biniş kalemlerinin azaltılması veya sınırlandırılması. Toplu Taşıma hizmetinde kullanılan yolcu taşıma araçlarında motorlu taşıtlar vergisi, araç muayenesi, egzoz muayenesi ücretlerinde indirim uygulanması. 2022 yılı sonuna kadar uzatılan kamera sistemi kurulması şartının tamamen kaldırılması. Ticari Taksilerdeki taksimetrelerde geçerli olan ayar, kalibrasyon, mühür vb. ücretlerin ortadan kaldırılabileceği yeni nesil sistemlerin kullanımı konusunda düzenleme yapılması ve teşvik sağlanması. Mesleki Yeterlilik Belgelerindeki şoför yaş şartının arttırılmasına yönelik düzenleme yapılması.

“MESLEĞE GÖRE YIPRANMA PAYI VERİLMELİ”

Günlük takoğraf kullanılan araçlarda kullanım süresi 4,50+4,50:09:00 saatten 12:00 saate kadar yükseltilmesi, çünkü 4:30 saat dolduğu sürelerde karayolu güzergahlarında dinlenme bekleme, konaklama yerlerinin olmadığından sürenin uzatılması veya uygun yerlere konaklama yerleri yapılması. Türkiye’nin yol ve çalışma şartları göz önüne alınarak güncelleme yapılması ve artması, benzin istasyonları dinlenme ve parka izin vermiyor. Nakliye fiyatlarının ton, kilometre ve yol durumuna göre ayarlanması. Esnaflarımız için Esnaf Kredi Faizleri düşürülmesi. Esnaflara mesleğe göre yıpranma payı verilmeli çünkü kamyoncu yükü sardığı zaman gece gündüz 2-3 gün sonra evine dönmektedir.

“MESLEĞİN DAHA BİLİNÇLİ OLMASI İÇİN OKULLAR AÇILMALI”

2000 yılından önce oda kaydı vergi kaydı olan Bağkur kaydı olmayan esnafımıza geriye dönük Bağkur borçlanma hakkı verilmeli. SSK Bağkur birleşti ama emeklilik yaş şartları ve maaşları farklı, emeklilik istenen gün sayısı ve yaş ve maaşlar eşitlenmelidir. Yıl sonuna kadar ertelenen e-irsaliyenin bir yıl ertelenmesi veya tamamen kaldırılması Ağır vasıta şoförlerin yetişmesi mesleğin daha bilinçli olması için lise veya üniversite düzeyinde okullar açılmalı.

“65 YAŞ VE ÜCRETSİZ TAŞIMACILIĞIN GETİRDİĞİ ZORLUKLAR”

Bilindiği üzere ücretsiz ve indirimli taşımacılığa ilişkin düzenlemeler Cumhurbaşkanı talimatı ve Aile Politikalar Bakanlığının düzenlemeleri doğrultusunda yerine getirilmektedir. Belediyeler ve UKOME/İl Trafik Komisyonları bu düzenlemede sadece uygulayıcı pozisyonunda olan birimlerdir. Ücretsiz taşımalara verilen gelir desteği il defa 2016 yılında verilmeye başladı ve o tarihte 750 TL olan destek ödemeleri şuan 1.500 TL olarak verilmektedir. Ne yazık ki bu destek enflasyon ve taşımacıların giderleri oranında artırılmadığı için esnaf arkadaşlarımız zararına taşımacılık yapmakta ve bu durumdan oldukça rahatsız olmaktadırlar.

Bu sorunun çözülmesi için gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Aile ve Politikalar Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak destek ödemelerinin enflasyona endeksli arttırılması veya biniş başına makul bir miktar olarak belirlenmedi yönünde girişimlerde bulunmamız gerektiğini düşünüyorum.

“TİCARİ ARAÇLARDA KAMERA UYGULAMASI”

Bu husus da yine İçişleri Bakanlığımız talimatı ve UKOME Kurullarının kararı ile hayata geçirilmeye çalışılan bir düzenlemedir. Ancak 2017 yılında yayımlanan Genelge üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen bizlerinde girişimleri ve uğraşları ile sürekli uzatılan bir düzenleme olarak beklemektedir. Geldiğimiz nokrada 2017 yılında makul seviyelerde olan bu cihazların kurulumu ve işletimi şuan esnaflarımız için çok ciddi bir maddi yük getirecek boyuttadır. Bu sebeple bu düzenlemenin tamamen kaldırılması yönünde bakanlık nezdinde girişimde bulunmamamız gerekmektedir. Ayrıca Muğla ilinde yaşanan dava süreci ile ilgili olarak; yine kaynağı İçişleri Bakanlığı olan bir Genelge ile ilgili UKOME Kurul kararına dava açılmış 1 kademe idare mahkemesi kararı iptal etmiş ve davayı açan oda başkanlığımız bu hususu büyük bir şova çevirerek esnaflarımızı etkilemiştir. Ancak Danıştay tarafında dava süreci yeni sonuçlanmış ve yapılan düzenleme esastan incelenerek kamera kurulumu yasal hale gelmiştir. Bu hususta da görüleceği üzere atacağımız adımlara çok dikkat etmemiz ve günü kurtaran değil uzun vadeli çözümler içeren girişimlerde bulunmamız gerektiği kanaatindeyim.

“ÖTV MUAFİYETİNE YÖNELİK GİRİŞİM”

Bilindiği üzere yeni araçlarda uygulanan ÖTV ve fiyat artışları esnafımızın araç alımlarını araç değişimlerini çok güçleştirmektedir. Yine merkezi idare tarafında düzenleme yapılarak çözülebilecek bir girişim ile ÖTV indirimi ve muafiyetinin yeniden uygulanması adına düzenleme yapılması yönünde adım atmamız gerektiği kanaatindeyim.”

Haber : Esma Turan