Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

BAŞKAN KÖKSAL: “KARABAĞLAR YAYLAMIZI VE KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATACAĞIZ”

Menteşe Belediyesi ‘Karabağlar Yayla

Menteşe Belediyesi ‘Karabağlar Yayla Şenliği’ Narlı Kahvede gerçekleşti. Şenlik kapsamında Yayla Kavunu Yarışması, Arkeolog Serdar Şatırlar’ın “Muğla Kuşları Fotoğraf Sergisi”, çocuklara yönelik uygulamalı tarım eğitimi, MSKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Atabey’in ‘Muğla Yemekleri’ söyleşisi, yerel üreticilerin ürünlerini sergilediği stantlar, halk oyunları gösterileri, keşkek ve kavun ikramları yapıldı.

Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu şenlikte yaptığı konuşmasında “Karabağlar bizim değerimiz. Hepimiz sahip çıkmalıyız. İrimlere, kesiklere zarar vermeyelim. Başka Karabağlar yok.” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, Karabağlar Yaylamızın, bizim gözbebeğimiz olduğunu belirterek şunları söyledi: “Pıtraklı kavunun, çoturaklı domatesin yetiştiği; yeşilin her tonuna ve canlıların her türüne ev sahipliği yapan Karabağlar Yaylamıza, şenliğimize hepiniz hoş geldiniz. Yurtları, camileri, tarihi yapıları, kahveleri, irimleri ve verimli toprağıyla Karabağlar Yaylamız, bizim gözbebeğimizdir. Muğlalı olma kültürünün korunarak sürdüğü bu yaylamız, dünyada eşine az rastlanır, Türkiye’nin çıkılan değil, inilen tek yaylası olma özelliğine sahip bir doğa harikasıdır. Evliya Çelebi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın da ziyaret edip hayran kaldığı, 15 bin hektarlık alana yayılmış yaylamızı, 3. derece doğal sit alanlarımızı koruyup geleceğe aktarmak bizlere düşüyor. Bu toprakların insanları olarak, kültürümüze sahip çıkma sorumluluğuyla tarıma verdiğimiz değeri ve doğaya saygıyı her zaman ön planda tutuyoruz. İşte bu şenlikte bu değerlere olan bağlılığımızın bir göstergesidir.  Daha önce kültür şenlikleri içinde yer alan yayla şenliğimizi artık ayrı bir etkinlik olarak düzenliyoruz. Bölgemizin tanıtımına katkı sağlayacak bu şenliğimizi içerik bakımından da zenginleştirdik. Etkinliklerimiz arasında yer alan Geleneksel Yayla Kavunu Yarışmamız bizlere bölgemizin bereketli topraklarının ve çiftçilerimizin emeğinin ne kadar kıymetli olduğunu hatırlatıyor. Onların emekleriyle sofralarımıza gelen bu kavunlar aynı zamanda çalışkanlığın, sabrın ve toprağa harcanan emeğin de simgesidir. Doğanın en güzel hediyelerinden biri olan kavunlarımızı yetiştirerek, yarışmaya katılan tüm üreticilerimizi tebrik ediyorum. Bugün birçok farklı etkinlikte bir arada olacağız. Yöresel yemeklerimizi tadacak, çocuklarımıza eğitimler verecek, zeybek oynayıp türküler söyleyeceğiz. Karabağlar Yaylamızı ve kültürümüzü yaşatacağız. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyor, keyifli bir şenlik geçirmenizi diliyorum.”
Konuşmaların ardından Yayla Kavunu Yarışmasına geçildi. Şenlik, bölgedeki yerel üreticilerin ürünlerini sergilediği stantlar ve Muğla’nın zeytinyağlı yemek kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik etkinliklerle devam etti. Şenlikte doğa ve kuş fotoğrafçısı olarak başarılı çalışmalar yürüten Arkeolog Serdar Şatırlar’ın “Muğla Kuşları Fotoğraf Sergisi” sanatseverlerle buluşurken, Menteşe Tarım ve Orman Müdürü vekili Süleyman Kurnaz tarafından çocuklara yönelik uygulamalı tarım eğitimi verildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları gösterisi, Hamdi Demirtaş’ın türkü dinletisi, keşkek ve kavun ikramları gibi birçok farklı aktivitenin yer aldığı şenlik kapsamında, Muğla mutfağı üzerine araştırmalarını ‘Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’ kitabında toplayan MSKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Atabey ‘Muğla Yemekleri’ üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Atabey, söyleşide şunları söyledi: “Muğla’ya geldikten sonra burada ne pişirilir? Dediğimizde aldığımız cevap burada 3 çeşit yemeğimiz var oldu. Şuan geldiğimiz nokta 500’ün üzerinde. Muğla olarak çok zengin bir mutfağa sahibiz. Bu zenginliği içinde olduğumuzdan dolayı fark edemiyoruz. İstanbul’dan gelmiş birisi olarak gördüğüm bu zenginliği fark ettiğim zaman 2009 yılında 13 ilçesini köylerini mahallelerini dolaşmaya çalıştım. İsimlendirme ve kullanım alanında tespitine devam ettik. 60 yaş üzerine yerel halkla tek tek görüşerek, kayıt altına alarak şuan kitabımızda yer alan 446 yemeğe ulaştık. Sonucunda büyükşehir belediyemizin desteği ile ‘Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’ olarak bir kitap haline getirdik. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği Muğla mutfağı çok zengin. Bu zenginliği korumamız gerekir.”
YAYLANIN EN GÜZEL KAVUNLARI SEÇİLDİ
Şenlik sonunda yaylanın en güzel kavunları seçildi.  Ziraat Mühendisi Türker Karayiğit, Çiğdem Varlı ve Suat Büyükabalı, Muğla Yerel Tohum Derneği Başkanı Mehmet Bal, Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği üyesi Şenal Oskay, Ziraat Odası Temsilcisi Mehmet Ersen’den oluşan jüri üyeleri tarafından kavunlar şekli, tadı, çeşidi ve rengine göre değerlendirildi. 21 üreticinin katıldığı yayla kavun yarışmasında, birinciliği Hayriye Arımbağ, ikinciliği Mehmet Dural, üçüncülüğü Büşra Taş, dördüncülüğü Şükrü Yavaş ve beşinciliği Halil Taş kazandı.
Dereceye giren üreticilere ziraat ekipmanlarından oluşan ödüller Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal tarafından takdim edildi. Şenliğe fotoğraf sergisi ile katkı sağlayan Arkeolog Serdar Şatırlar ile Muğla Yemekleri söyleşisi gerçekleştiren MSKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Atabey’e plaketleri MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ve Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu tarafından verildi.
Karabağlar Yayla Şenliğine Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tayfun Yılmaz, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Esma Sema Gençoğlu, CHP Menteşe İlçe Başkanı Nail Kızıl, Menteşe İlçe Tarım Müdürü Mehmet Kuray, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu, Muğla Yerel Tohum Derneği Başkanı Mehmet Bal, Menteşe Kent Konseyi Başkanı Egemen Balaban, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, yayla sakinleri ve çok sayıda çevre ilçelerden gelen vatandaşlar katıldı.