Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik, aile hekimliği uygulamalarında önemli değişikliklere yol açıyor. 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, doktorların antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazma oranlarını azaltmaları teşvik edilecek.
Yeni düzenlemelerle, aile hekimlerinin sözleşme uzatma hakları, Bakanlık tarafından belirlenen hedef puana ulaşılamadığı takdirde sona erecek. Ayrıca, kronik hastalık taramalarında belirli hedeflere ulaşan hekimlere daha yüksek teşvik ödemeleri yapılacak.
KRONİK HASTALIK TARAMALARINA DAHA YÜKSEK TEŞVİK ÖDENECEK
Değişikliğin 5. maddesinde kronik hastalıklarda hedef nüfusun yüzde 40’ının taranması durumunda doktorlara ödenen tavan ücretin yüzde 18,9’u, yüzde 70 ve üzeri tarama yapılması halinde ise tavan ücretin yüzde 37,8’i oranında teşvik ödemesi verileceği belirtildi.
GÜNLÜK MUAYENE SAYISI DEĞİŞTİRİLDİ
Daha önce günlük muayene sayısı 41-50 arasında ise tavan ücretin yüzde 10’u, 51-60 arasında ise yüzde 21’i, 61-75 arasında ise yüzde 31’i, 76 ve üzerinde olması halinde ise tavan ücretin yüzde 42’i oranında teşvik ödemesi yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle, günlük muayene sayısının belirlenen hedef muayene sayısına oranı 0,5-1 arasında ise tavan ücretin yüzde 22,05’i ila yüzde 44,1’i arasında, hedef muayene sayısına oranın 1 ve üzerinde olması durumunda ise tavan ücretin yüzde 44,1’i oranında teşvik ödemesi yapılacaktır.
İLAÇ YAZDIRMAK DAHA ZOR OLACAK
Son yıllarda aile hekimleri üzerinden ilaç istismarında bulunanların sayısının artması, söz konusu uygulamaya ek tedbirler getirilmesine neden oldu. Yeni dönemde hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlarını daha az yazan hekimler daha fazla teşvik ödemesi alacak.