Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muğla Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nden Datça Belediyesi’ne Basın Yasağı Tepkisi


Muğla Yazarlar ve Gazeteciler Derneği, Datça Belediye Meclisi’nde basın mensuplarının fotoğraf ve video çekmesinin yasaklanmasına sert tepki göstererek, uygulamanın basın özgürlüğüne açık bir müdahale olduğunu belirtti ve yasağın derhal kaldırılmasını talep etti.


Muğla Yazarlar ve Gazeteciler Derneği, Datça Belediye Meclisi’nde basın mensuplarının

Muğla Yazarlar ve Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu , Datça Belediye Meclisi’nde son yaşananlarla ilgili açıklama yaptı, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Datça Belediye Meclisi’nde gerçekleştirilen son meclis toplantısında, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt tarafından basın mensuplarının fotoğraf ve video çekmesinin yasaklanması, basın özgürlüğüne yönelik açık ve kabul edilemez bir müdahaledir.

Halka açık olarak yapılması gereken ve kamu adına kararların alındığı bir belediye meclisi toplantısında, basının kayıt alma hakkının “montaj yapılıyor” gibi soyut ve genelleyici bir gerekçeyle engellenmesi; basını eleştirmek ya da denetlemek değil, basını susturmaya yönelik bir tutumdur. Bu yaklaşım, yerel basını toptan zan altında bırakan, gazetecileri peşinen suçlu ilan eden bir anlayışın yansımasıdır ve asla kabul edilemez.

Basın, kamuoyunun gözü, kulağı ve vicdanıdır. Gazetecilerin görevi; halk adına sorular sormak, alınan kararları şeffaf biçimde kamuoyuna aktarmak ve yöneticileri denetlemektir. Bu görevin engellenmesi, yalnızca basına değil, doğrudan halkın haber alma hakkına yönelmiş bir müdahaledir.

Bu yasağı savunmak adına, geçmişte FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanmış olan Mehmet Baransu örneğinin dile getirilmesi ise son derece talihsiz, yanlış ve kabul edilemez bir yaklaşımdır. Bu tür bir benzetme, basına yönelik açık bir gözdağı niteliği taşımaktadır. Gazetecilik mesleği, suç unsurlarıyla veya kriminal figürlerle aynı cümlede anılamaz. Gazetecilik suç değildir; aksine demokratik toplumların vazgeçilmez temel taşlarından biridir.

Belediye meclisleri kapalı, denetime kapalı ya da keyfi uygulamalara açık alanlar değildir. Buralar; halk adına konuşulan, halk adına tartışılan ve halk adına kararlar alınan kamusal alanlardır. Dolayısıyla basının bu toplantılarda bulunması, görüntü ve kayıt alması bir lütuf değil, demokratik bir zorunluluktur.

Unutulmamalıdır ki basın özgürlüğü, yalnızca basın mensuplarının değil, tüm toplumun güvencesidir. Basının susturulduğu yerde şeffaflık ortadan kalkar, hesap verilebilirlik zayıflar ve demokrasi ciddi yara alır.

Bu nedenle; Datça Belediye Meclisi’nde uygulanan bu yasakçı ve baskıcı tutumu şiddetle kınıyoruz. Söz konusu uygulamanın derhal geri çekilmesini, basına yönelik bu yaklaşım nedeniyle kamuoyundan ve basın camiasından açıkça özür dilenmesini talep ediyoruz.”

Bu haber 30 kez okundu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları, İstanbul’da düzenlenen EMITT 2026 Turizm
Sıradaki Haber Muğla EMITT 2026’da ilçeleriyle güçlü birlik mesajı verdi