Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

135 yıl sonra Bodrum’dan aday yönetiyor! Muğla’nın Yönetim Merkezi Bodrum’a alınmak istenmiş

Kurulduğu 1871 yılından itibaren 2024 mahalli idareler seçimlerine kadar Muğla Belediye başkanları, 12 Eylül Darbesi sonrası askeri iktidarın atadığı başkanlar hariç hep Muğla merkezden çıktı. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde ilk defa ilçelerden gelen bir aday belediye başkanı seçildi.

Kurulduğu 1871 yılından itibaren 2024 mahalli idareler seçimlerine kadar Muğla

Seçimler öncesi CHP tarafından çeşitli yöntemlerle yapılan anketler yaptı. Gerek parti içi gerekse kamuoyu yoklamalarında anketlerde olmayan bir isim beklenmedik bir şekilde genel merkez tarafından Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak atandı. 2019 yerel seçimlerinden Bodrum Belediye Başkanı seçilen Ahmet Aras, bir dönem Bodrum Belediye Başkanlığı yapmasının ardından anket sonuçlarında yer almamasına rağmen 2024 seçimlerine Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak girdi ve belediye başkanı seçildi.

SANCAK YÖNETİMİ BODRUM’A ALINMAK İSTENMİŞ!

Öte yandan; Osmanlı Arşiv Belgelerine göre döneminde sancak olarak yönetilen Muğla’nın yönetim merkezinin Muğla’dan Bodrum’a alınmak istendiği öğrenildi. 1889 yılı Temmuz ayında kamuoyunda Menteşe Sancağı’nın yönetim merkezinin deniz ulaşımının da avantajları ileri sürülerek Bodrum’a taşınacağı ortaya atıldı. Bodrum ahalisinin bu doğrultuda ve liva (Osmanlı devleti idari yapısında Tanzimat’tan sonra vilayet ile kaza arasındaki birim/ Osmanlı döneminde askeri ve idari anlamda kullanılan bir terim olup, “bölge” veya “il” anlamında kullanılmıştır.) merkezinin de Bodrum’a alınması doğrultusunda Sadarete (başbakanlık) dilekçe ilettiği söylentileri çıktı. Bu iddiaların ardından Muğla merkez ahalisi, bunun gerçekleşmesi durumunda mağdur olacaklarını ve liva işlerinin aksayacağı yönünde Sadaret’e dilekçe verdi.

Dilekçenin Sadaret’e ulaşmasının ardından Sadaret, Aydın Vilayeti Celilesi’nden konunun ve işin gerçeğinin araştırılması ve araştırma sonucunun Sadaret’e bildirilmesini istedi.

Aydın Vilayeti Celilesi’ne yazılan yazıların ardından yapılan değerlendirmelerde sancak yönetimi Muğla merkezde devam etti.

Menteşe Sancağı merkezinin Muğla’dan Bodrum’a nakledileceği şeklinde bir haber yayıldığından Muğlalıların liva işlerinin aksayacağı ve kendilerinin de mağdur olacaklarını içeren bir dilekçe vermeleri üzerine işin gerçeğinin anlaşılması amacıyla Aydın Vilayeti’nden bilgi istendiğine dair şu belge bulunuyor:

Tarih-i tebyizi: 5 Temmuz sene [1]305/19 Za. sene 1306
Aydın Vilayet-i Celilesi’ne
“Menteşe Sancağı merkezinin Bodrum’a nakledileceğini istihbar eylediklerinden ve bu ise mu’amelat-ı livayı sektedar edeceği gibi haklarında müşkilatı ve mağduriyeti mucib olacağından bahs ile merkezin ber-sabık Muğla’da ibkası hakkında ba’zı ifade ve istid’ayı havi ahali tarafından huzur-ı sami-i hazret’i sadaret-penahiy bi’t-takdim tevdi buyurulan mahzar leffen savb-ı ali-i asafhanelerine irsal kılınmış olmağla hakikat-i halin beyan ve inbasına himem-i düyturileri derkar buyurulmak babında.”
Yine arşiv belgerinde; Menteşe Sancağı merkezinin Muğla’dan Bodrum’a nakledileceği şeklinde bir haber yayıldığından Bodrum halkı tarafından kazalarının mevkiinin önemine ve bu nedenle liva merkezinin Bodrum kazasının taşınmasına dair dilekçenin saderate iletildiği yönündeki Aydın Valiyeti’ne Sadaretten gönderilen şu yazı yer alıyor:
8 Temmuz sene [1] 305 22 Za. Sene 1306
Aydın Vilayet-i Celilesi’ne
“Menteşe Sancağı merkezinin Muğla’dan kaldırılarak sahilde vaki kazalardan birine nakil olunacağı istihbar eylediklerinden ve Bodrum kazasının ehemmiyet-i mevki’ine vesairesinden bahisle liva-i mezbur merkezinin mezkur Bodrum kazasına nakli müsted’i ve ba’zı ifadatı havi mahalli ahali vesairesi tarafından taraf-ı sami-i sadaret- penahiye ve nezarit-i aciziye gönderilen arz-ı hallerden nezerate aid arz-ı hal leffen irsal kılınmış olmağla me’aline nazaran bi’t-tahkik iktiza’yı keyfiyetin inbasına himem-i aliyye-i asafeneleri derkar buyurulmak babında.”

BUGÜNE KADAR MUĞLA’DA GÖREV YAPMIŞ BELEDİYE BAŞKANLARI İSE ŞÖYLE:

-Kösezade Hacı Süleyman Efendi (İlk Belediye Başkanı): Muğla Kadıları Ailesinden Kadı Ömer Efendi’nin oğludur. Muğla’da tarımla uğraşırken kurulan Muğla Belediyesi’nin ilk başkanlığını da yapmıştır. (1871-1880)
-Zorbazade Hacı Şerif Ağa: Babası Muğlalı Divanoğlu Zorbaz Mehmet Ağa. Hacı Şerif Ağa Muğla Belediye Başkanlığı görevini uzun süre sürdürmüş, 1910 yılında vefat etmiştir.
-Terzibaşıoğlu Hacı Mehmet Efendi: Muğla eşrafından Karahafızzade Ahmet Efendi’nin oğludur. 1910 yılında 74 yaşındaki iken Belediye Başkanı oldu.4 yıl belediye başkanlığı görevini yürüttü.
-Zorbazade Ragıp Bey: Babası Zorbaz Hacı Mehmet Ağa oğlu Hacı Feysullah Efendi’dir. Baba soyu Muğla’nın en eski ailelerindendir. 1914 yılında belediye başkanlığına seçildi. Ölüm tarihi olan 1928 yılınad kadar bu görevi yürüttü.
-Dr. Hüseyin Avni Ercan (Topaloğlu):Muğlalı Topaloğlulları’ndan Rüşdiye Muallimi Ahmet Eendi’nin oğludur. 1928 yılında belediye başkanlığına seçildi. 1931 yılında CHP’den Muğla Milletvekili seçildi. 1939 yılında vefat etti.
-İskender Alper: Babası İskenderzade Müderris Abdullah Efendi’dir. 1930 yılında Belediye Başkanı seçildi ve 20 yıl bu görevi yürüttü. Bu süreç içinde bir çok şehir imar çalışmalarını gerçekleştirdi.
-Naci Karaosmanoğlu: Babası Karaosmanoğlu Cafer’dir. 1917 yıllarına doğru Yedek Subay olarak Kurtuluş Savaşına katıldı, 1922 İstiklal Madalyalı olarak ordudan terhis oldu. 1950 yılında yeni Kurulan DP’nin adayı olarak Muğla Belediye Başkanı seçildi. Daha sonra baskılar yüzünden partiden ayrıldı ve 1955 yılında bağımsız adaya olarak seçimlere girdi ve tekrar kazandı. 1957 yılında dönemin hükümeti tarafından başkanlık görevinden alındı.
-Latif Sepil: Hacılatifoğlu Şükrü Efendi’nin oğludur. 1963 yılında CHP’den belediye başkanı seçildi. 1965 yılında işlerinin yoğunluğu nedeniyle belediye başkanlığından istifa etti.
-Fevzi Özer: Muğlalı olan Fevzi Özer, Latif Sepil’in istifasından itibaren Haluk Özsoy’un seçildiği güne kadar 70 gün belediye başkanlığı yaptı.
-Haluk Özsoy: Yerkesikli Hacıhasanzade Nabi Bey’in oğludur. 1965 ara seçimlerinde Latif Sepil’den boşalan Belediye Başkanlığı’na seçilmiş ve 1973 yılına kadar iki dönem belediye başkanlığını yürütmüştür.
-Erman Şahin: Muğla Şahanoğlulları’ndan Hamdi Efendi’nin oğludur. 1973 ara seçimlerinde CHP’Den belediye başkanı seçilmiştir. İki dönem başkanlık görevini yürütmüştür. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde başkan olarak görev yapmaktaydı.
-İbrahim Ali Göker (12 Eylül dönemi): Aslen Karslı olan ve askeri darbe sırasında Muğla’da defterdar olarak görevliyken 12 Eylül Askeri iktidar tarafından Belediye Başkanlığına getirildi. 2 yıl boyunca başkanlık görevini yürüttü.
-Süleyman Gündeşoğlu: (12 Eylül dönemi) Muğla’da Veteriner Müdürü olarak görev yaptığı sırada İbrahim Ali Göker’in istifasının ardından askeri iktidar Muğla Belediye Başkanlığına getirildi. Yaklaşık 4 ay bu görevi yürüttü.
-Emekli Yarbay Seyfi Kalakoğlu: (12 eylül dönemi) Yarbaylıktan emekli olduktan sonra askeri iktidar tarafından 05.01. 1983 tarihinde başkanlık görevine getirildi ve bu görevi 04.04. 1984 tarihine kadar yürütmüştür.
-Erman Şahin (Üçüncü Dönem): 1984 seçimlerinde 3. Kez Muğla Belediye Başkanlığına seçildi. 1991 seçimlerinde ise Muğla Milletvekili seçilmiş ve ardından Devlet Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da yapmıştır.
-Orhan Çakır: 1989 seçimlerinde belediye başkanı seçildi. 1994 seçimlerinde ikinci dönem seçildi.
-Osman Gürün: Muğla’da kesintisiz 25 yıl belediye başkanlığı görevini yürüttü. 1999 seçimlerinde Muğla Belediye Başkanı seçilen Gürün, 3 dönem İl Belediye başkanlığı yaptı. Muğla’nın büyükşehir statüsüne alınmasının ardından yapılan 2014 yerel seçimlerinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığana seçildi. 2019 yerel seçimlerinde tekrar seçilen Gürün, 2024 yerel seçimlerinde aday olmadı.
Ahmet Aras: Bodrum doğumlu olan Ahmet Aras, 2019 yerel seçimlerinde Bodrum Belediye Başkanı seçildi ve bir dönem Bodrum Belediye Başkanlığını yürüttü. 2024 yerel seçimlerinde Osman Gürün’ün aday olmayacağını açıklamasının ardından Bodrum’dan aday olmayarak, beklenmedik şekilde CHP genel Merkezi tarafından Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterildi. Halen bu görevi yürütüyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muğla Özel Yücelen Hastanesi’nde, böbrek nakilli ve diyabet hastası bir
Sıradaki Haber Muğla’da İlk: Böbrek Nakilli Hastanın Ayakları Kurtuldu!